NavMenu

Čadež: Imaćemo bolju komunikaciju privrede i ministarstava, uvodimo žig "Expo2027"

Izvor: eKapija Subota, 18.05.2024. 09:54
Komentari
Podeli
Sastanak u Ministarstvu privrede (Foto: PKS / Boban Ristić)Sastanak u Ministarstvu privrede
Nema dileme da će komunikacija i saradnja privrede i ministarstava nove Vlade Srbije biti mnogo otvorenija i da će se svi otvoreni problem rešavati u obostranom interesu, pokazali su današnji sastanci predsednika Privredne komora Srbije Marka Čadeža sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Martinovićem i ministarkom privrede Adrijanom Mesarović, navedeno je na sajtu komore.

Martinović je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede otvoreno i spremno za svaku vrstu saradnju sa PKS i njenim članicama.

- Ministarstvo, proizvođači, kompanije i PKS su na istom zadatku, a to je što uspešnija poljoprivreda i prehrambeni sektor, o čemu govori podatak da poljoprivreda Srbije učestvuje sa 7,7% u BDP Srbije. Imaćemo otvoreni dijalog po svim pitanjima i od mene ćete imati podršku za sve izazove, nedoumice i pitanja sa kojima se susreću, kako naši primarni proizvođači tako i poljoprivredni i prehrambeni sektor u ovim izazovnim vremenima - istakao je ministar.

Predsednik PKS Čadež naglasio je da ministarstvo može da računa na svu podršku i pomoć PKS:

- Sjajno je prihvaćena naša inicijativa za osnivanje Radne grupe za što bolju komunikaciju i saradnju privrede i Ministarstva poljoprivrede na kojoj bi se rešavali eventualni problemi i donosila dobra rešenja u korist svih zainteresovanih strana. Želimo da radimo na tome da se naša poljoprivreda od primarne proizvodnje sirovina okrene ka preradi i dodatoj vrednosti.

Na sastanku je bilo reči o svim sektorima u oblasti poljoprivrede i mogućnostima njihovog daljeg unapređenja.

Potpredsednici PKS Zoran Matijević (IM Matijević), Rade Ljubojević (Sirogojno) i Milan Kocić (Yumis), kao i Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS, upoznali su ministra Martinovića sa problemima u pojedinim poljoprivrednim granama i predložili konkretna rešenja. Razgovaralo se i o voćarstvu i izradi strategije u proizvodnji i preradi maline, stočarstvu, prerade i proizvodnji žitarica. Potpredsednici PKS izneli su i konkretne predloge za promenu pojedinih procedura.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede (Foto: PKS / Boban Ristić)Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede

Na sastanku sa ministarkom privrede Adrijanom Mesarović, predsednik PKS Marko Čadež zajedno sa potpredsednikom PKS Nebojšom Šaranovićem izneo je incijativu o uvođenju jedinstvenog žiga "Expo2027" na domaće i izvozne proizvode, po sistemu već ustaljenog programa "Čuvarkuća - Stvarano u Srbiji".

- Domaća privreda ima jedinstvenu šansu da se uključenjem u projekat "Skok u budućnost" i Expo 2027’podigne na jedan viši novo i to ne smemo da propustimo. Zato PKS želi da uradi bazu podataka domaćih kompanija i njihovih proizvoda koji se mogu koristiti na svim ovim projektima. Da nam se ne dogodi da uvozimo proizvode koje naše kompanije u istom kvalitetu proizvode ovde u Srbiji - rekao je Čadež.

Potpredsednik PKS Nebojša Šaranović (Kappa Star) istakao je potrebu za formiranjem multiresornih radnih grupa na kojima bi se rešavali problemi izvoznika i što više umanjili nepotrebni birokratski problemi na koje kompanije sada nailaze.

Ministarka Mesarović je podržala predloge PKS i rekla da želi što bolju i intenzivniju komunikaciju sa srpskom privredom.

- Potpuno razumem sve potrebe privrede, ali moramo da pronađemo komprimis, da dođemo do dogovora kako bismo došli do najboljih rešenja za sve. Ministarstvo treba da vodi računa o velikim kompanijama, ali mora da vodi računa i o potrebama malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zanatlija - rekla je Mesarović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.