NavMenu

Actis rebrendira antenske stubove Telekoma Srbija - Connectis Tower najavljuje širenje portfolija u regionu

Izvor: eKapija Petak, 17.05.2024. 08:53
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Nadeeshan Jayawaradena)
Londonska kompanija Actis koja je krajem prošle godine kupila 1.800 antenskih stubova Telekoma Srbija, najavila je lansiranje brenda Connectis Tower.

Ovaj globalni investitor u održivu infrastrukturu je saopštio da će brend koji sadrži portfolio od 1.800 antenskih stubova biti pokrenut sa ciljem da bude vodeća nezavisna platforma za ovu infrastrukturu na Balkanu, upravljajući sa oko 1.000 antenskih stubova u Srbiji, 700 u Bosni i Hercegovini i 100 u Crnoj Gori.

Kompanija je najavila i proširenje postojećeg portfolija u regionu, počevši od ove godine.

Firmu Connectis Tower će kao generalni direktor voditi Bogdan Đukić. Actis ističe da je reč o iskusnom lideru u industriji telekomunikacija i infrastrukture, sa više od 17 godina iskustva.

Pre ove funkcije, Đukić je bio generalni direktor kompanije EuroTeleSites u Srbiji i Sloveniji. Prethodno je bio na različitim rukovodećim pozicijama u Ericsson (Srbija i Crna Gora), a vodio je istrategiju razvoja mreže u A1 u Srbiji (bivši Vip Mobile).

Njegovom timu u kompaniji Connectis Tower pridružiće se i Jovana Nikolić kao finansijski direktor, sa takođe, kako se navodi, više od 17 godina iskustva u reviziji, finansijskom vođenju i korporativnim finansijama. Dodaje se da je Nikolićeva karijeru jzapočela kao revizor u konsultantskoj kući KPMG, te da je član Udruženja ovlašćenih sertifikovanih računovođa (ACCA) i Udruženja finansijskih direktora Srbije.

Actis navodi da će pod njihovim vođstvom Connectis Tower biti idealno pozicioniran kao nezavisna platforma, za upravljanje optimizovanim portfoliom antnenskih tornjeva koji zadovoljava potrebe mrežnih operatera na Balkanu, rezervišući prostor na stubovima koji se nalaze na vrhunskim lokacijama i podržavajući rast operatera i pouzdanu uslugu isporuka.

Ističe da nezavisne kompanije koje upravljaju antenskim stubovima nude značajne prednosti sektoru, jer obezbeđuju zajedničku infrastrukturu koja smanjuje operativne i kapitalne troškove, omogućavajući operaterima da se fokusiraju na kvalitet usluge, a ne na upravljanje infrastrukturom.

- Rezultat je model koji promoviše bržu primenu novih tehnologija, kao što je 5G, i olakšava široko rasprostranjenu povezanost dok minimuzuje uticaj na životnu sredinu smanjenjem fizičkog preplitanje mrežne infrastrukture – stoji u saopštenju.

Actis navodi da će nova kompanija, sa sedištem u Beogradu i kancelarijama u Banja Luci i Podgorici, nastojati da pruži usluge koje podržavaju bolje funkcionisanje i inkluzivnije i povezanije ekonomije, dovođenjem i održavanjem ruralnog stanovništva na mreži i održivog lokalnog ekonomskog razvoja.

Bogdan Đukić je izjavio da kompanija ima ambiciozne planove da proširi svoj portfolio antenskih stubova u regionu u narednim godinama i da pruži više mogućnosti za poboljanje usluga mrežnim operaterima na Balkanu.


Jaroslava Korpanec, partner i šef sektora za energetsku infrastrukturu za centralnu i istočnu Evropu u Actisu, rekla je da najava brenda Connectis Tower i mogućnost stvaranja najbolje platforme za antenske tornjeve, ukorenjenu na Balkanu.

- To predstavlja uzbudljivu investiciju za Actis – zaključila je Korpanec.

Podsetimo, cena posla kupoprodaje antenskih stubova Telekoma Srbija nije navedena, ali je u januaru Actis saopštio da je ovom investicijom, koja je osma po redu u oblast digitalne infrastrukture, uložio više od 1 mlrd USD u ovaj sektor.

Britanska kompanija skopila je i dugoročni ugovor sa Telekomom Srbija kao glavnim zakupcem stubova.

Javnost je od kada se saznalo za prodaju antenskih stubova bila podeljena oko ovog poteza Telekoma Srbija. Jedan deo stručnjaka navodio je da su ovi stubovi strateška infrastruktura koje se ne treba odricati, ali je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da prodaja stubova svetski trend,.

Na pitanje da li se prodaja isplati, jer će morati stubove da iznajmljuju, Lučić je odgovorio potvrdno i dodao da ne bi to isto uradile sve telekom kompanije u Evropi, da nije tako.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija o letećim taksijima pregovara sa šest kompanija

Srbija o letećim taksijima za EXPO 2027 pregovara sa šest kompanija, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Mi već pregovaramo sa 6 kompanija za leteći taksi. Dve kineske i jednu francusku, ne znam za ostale, ali velika utakmica za leteće taksije u Beoogradu - rekao je Vučić prilikom obilaska gradilišta Ekspa u Surčinu. Podestimo, ranije je najavljeno da će Vlada Srbije sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.