NavMenu

Neiskorišćen potencijal ekonomske integracije Zapadnog Balkana - Moguć rast od 10% i otvaranje 80.000 novih radnih mesta

Izvor: Beta Četvrtak, 16.05.2024. 17:38
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Vide se pomaci u uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta što je "ulaznica za postepenu integraciju u jedinstveno evropsko tržište" rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, koja je u Kotoru, u Crnoj Gori učestvovala na samitu o Planu rasta EU za Zapadni Balkan.

- Put ka većoj ekonomskoj konsolidaciji sa tržištem unije vodi preko zajedničkog regionalnog tržišta neopterećenog bilo kakvim preprekama. Rezultati sprovođenja zajedničkog regionalnog tržišta su indikativni i pokazuju stvarne, konkretne i transformativne socio-ekonomske rezultate i pomake u domenu brojnih regionalnih programa i politika, ali istovremeno ukazuju i na još neiskorišćen potencijal ekonomske integracije koji bi našim ekonomijama mogao doneti rast od 10% - rekla je Bregu na sastanku u Kotoru.

Razgovaralo se o približavanju regiona Evropskoj uniji kroz implementaciju evropskog Plana rasta i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Lideri država Zapadnog Balkana su izrazili zadovoljstvo konkretnim rezultatima Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište kao pokretača međuregionalne trgovine i dublje ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, čije sprovođenje koordinirao Savet za regionalnu saradnju - piše u saopštenju.

- Ne možemo uspostaviti zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu ako se ljudski resursi ostave po strani. Podsticanjem mobilnosti radne snage unutar regiona potencijalno se do 2025. godine BDP-u može dodati značajnih 1,3% , ali i otvoriti 80.000 novih radnih mesta - procenila je Bregu.

Dodala je da povoljno i konkurentno okruženje može doneti povećanje godišnjeg rasta od 2%, privući 6,5% više investicija i povećati stopu rasta broja radnih mesta za do 1% godišnje i doneti povećanje produktivnosti malih i srednjih preduzeća za 5% do 10%.

- Novi akcioni plan za zajedničko regionalno tržište će dakle biti usmeren na jačanje ljudskog kapitala i razvoj veština, i na poticanje digitalne transformacije, omogućavanje povoljnog okruženja za privrednike i povećanje konkurentnosti - najavila je Bregu.

Generalna sekretarka je navela da će RCC, zajedno sa svim glavnim institucijama vlasti i partnerima, raditi na tome da se budući Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište upotpuni primenjivim merama, očekivanim rezultatima i realističnim rokovima kako bi bio spreman za odobravanje na predstojećem samitu Berlinskog procesa saradnje čiji deo je i RCC.

Naredni sastanak lidera šest ekonomija Zapadnog Balkana na temu Plana rasta održaće se u Bosni i Hercegovini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.