NavMenu

U junu raspisivanje javnog poziva za korporativne obveznice

Izvor: Biznis.rs Četvrtak, 16.05.2024. 14:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)Ilustracija
Do kraja maja planira se izbor pravnih i finansijskih savetnika, koji će obezbediti besplatne savete preduzećima zainteresovanim za emitovanje korporativnih obveznica, i već u junu se planira raspisivanje javnog poziva. Ministarstvo finansija poziva sve kompanije koje planiraju učešće u ovom programu da im se i pre tog roka jave i obave konsultacije i pripreme za izlazak na tržište kapitala, rekao je Saša Stevanović, državni sekretar Ministarstva finansija, na godišnjoj konferenciji Udruženja finansijskih direktora Srbije.

Takođe, Ministarstvo finansija planira novo mesto za moderno tržište kapitala, pa će tako glavne institucije – Beogradska berza, Komisija za hartije od vrednosti i Centralni registar, 2025. godine naći novi dom u poslovnom centru Prokop.

Stevanović je, govoreći o razvoju tržišta kapitala u Srbiji, podsetio da je tokom 2023. godine završena konsolidacija vlasništva preuzimanjem akcija Beogradske berze (51,7 odsto), potpisan je zajam sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za projekat razvoja tržišta kapitala, kojim je obezbeđeno 20 miliona evra podrške, između ostalog i za program korporativnih obveznica, a radilo se i na razvoju novog sistema CRHoV i Beogradske berze.

U 2024. godini dokapitalizovana je Beogradska berza od strane Republike Srbije sa dva miliona evra, i u planu je pokretanje Programa za izdavanje korporativnih obveznica, kao i implementacija novog softvera CRHoV i Beogradske berze.

Državni sekretar Saša Stevanović istakao je da se razvoj, odnosno unapređenje tržišta kapitala planira kroz nove finansijske proizvode. Tako je za 2024. i 2025. godinu planiran Program korporativnih obveznica, inicijalnih javnih ponuda, emtiovanje MREL obveznica i aktivnosti Akcionarskog fonda.

Prema njegovim rečima, već postoji najava dve banke da će emitovati MREL obveznice do kraja godine, a Akcionarski fond će izaći na berzu sa akcijama koje su u njegovom vlasništvu. Među njima su i neke manje atraktivne deonice, ali i određen broj akcija duvanskih kompanija, što bi, prema mišljenju ministarstva, trebalo da pojača promet Beogradske berze.

- Program za izdavanje korporativnih obveznica obuhvata nekoliko faza, od analize spremnosti, preko plana unapređenja do same emisije obveznica. U prvom delu se analizira spremnost kandidata za izdavanje obveznice, pruža finansijsko i pravno savetovanje i revizija i priprema dokumentacija za sledeću fazu. Zatim sledi priprema kandidata za izdavanje obveznica i strateško savetovanje i na kraju sama emisija - pojasnio je Stevanović.

Za 2025. i 2026. planirano je lansiranje Investicionog fonda za nekretnine, ETF-ova, razvoj digitalne imovine i emitovanje narodnih obveznica.

- Javni sektor ili država će emitovati narodne obveznice, možda i lokalna samouprava (razlikovaće se od municipalnih obveznica), za finansiranje konkretnog lokalnog projekta – izgradnju muzeja, kulturnog ili sportskog centra, bazena… Građani će kupovinom ovih hartija od vrednosti moći da učestvuju u finansiranju projekta i ostvare prinos, ali i doprinesu opštem cilju, odnosno poboljšanju svakodnevnog života"

Za 2026. godinu je planiran takozvani "One-stop-shop", koji će na jednom mestu povezati sve učesnike na tržištu kapitala, a u međuvremenu će tokom 2024. biti primenjen novi sistem za trgovanje na Beogradskoj berzi, dok se za prvi kvartal 2025. planira lansiranje mobilne aplikacije za trgovanje u realnom vremenu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.