NavMenu

"Carnex" započinje izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda vrednog više od 2 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 02.09.2011. 08:07
Komentari
Podeli

Izgled budućeg prečišćivačaIzgled budućeg prečišćivača

Kompanija "Carnex" konačno je dobila građevinsku dozvolu, poslednji dokument neophodan za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, a koji izdaje Odeljenje za urbanizam Opštine Vrbas. U narednih nekoliko dana može se očekivati početak građevinskih radova, s obzirom na to da su tokom leta obavljeni svi neophodni pripremni radovi, odnosno spremljen je teren na kojem će uskoro početi izgradnja budućeg postrojenja.

- Već više od pet godina, "Carnex" intenzivno radi na iznalaženju rešenja kako bi se negativan uticaj svakodnevnog procesa proizvodnje smanjio na minimum, te konačno i sprečio. U okviru svog investicionog plana, kompanija je već namenila 3,5 mil EUR za unapređenje ekoloških pitanja, a izgradnja ovog postrojenja predstavlja jedan od prioriteta u planiranim investicijama. Vrednost izrade projekta, kao i izgradnja postrojenja, iznosi više od 2 mil EUR. Rokovi završetka izgradnje zavisiće od dinamike izvođenja radova, a za ovaj značajan posao biće angažovane građevinske firme iz Srbije - navedeno se u saopštenju kompanije.

Izgradnjom prečišćivača "Carnex" će doprineti očuvanju Velikog bačkog kanala, odnosno rešavanju višedecenijskog problema sa kojim se lokalna zajednica, ali i kompanija suočavaju.

Gradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, "Carnex" i ove godine nastavlja sa realizacijom značajnih investicija u oblasti ekologije. Kao što je to učinjeno prošle godine, na farmi svinja u Vrbasu, ove godine će i na preostale dve "Carnex" farme biti instalirani separatori koji odvajaju tečnu od čvrste faze stajnjaka. Na ovaj način se izdvaja čvrsti deo stajnjaka koji se koristi za obogaćivanje poljoprivrednog zemljišta.

- "Carnex" je prošle godine uložio u nabavku specijalne cisterne koja rastura tečni stajnjak sa svinjogojskih farmi PC Stočarstvo na polja PC Biljna proizvodnja, a ovih dana se očekuje i isporuka još jedne. Na ovaj način se dobija dvostruka korist. S jedne strane, smanjuje se ispuštanje otpadnih voda sa farmi i smanjuje se naknada za iste. S druge strane, u poljoprivredi se smanjuje korišćenje veštačkih đubriva i razvijaju se bolje metode održive poljoprivrede - navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.