NavMenu

Srbija će sa EDF-om formirati zajedničke timove za saradnju u oblasti hidroenergije

Izvor: eKapija Sreda, 15.05.2024. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Dan Meyers)Ilustracija
Srbija će sa francuskim EDF-om formirati zajedničke timove za saradnju u oblasti hidroenergije u kojima će moći da se radi na pripremi studija izvodljivosti za pojedinačne projekte, najavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ona je razgovarala sa direktorom za razvoj tržišta centralne i istočne Evrope francuske kompanije EDF Janom Ginarom, o saradnji u oblasti i hidroenergije, ali i nuklearne energije.

Đedović Handanović je istakla da je tokom nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj potpisan Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljen okvir za dugoročan dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama, a koji je otvorio vrata za nova ulaganja u proizvodne kapacitete u hidroenergetici dok je EDF pokazao interesovanje da, u saradnji sa Elektroprivredom Srbije, gradi nove i revitalizuje postrojeće hidroelektrane.

Ministarka je podsetila da je zahvaljujući potpisanom memorandumu uspostavljen okvir za saradnju u oblasti nuklearne energije. Ona je dodala da se time stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF-om u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoja stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

- Već smo angažovani na identifikaciji stručnih kadrova u zemlji i inostranstvu koji bi mogli da kvalifikovano analiziraju i pripremaju ulazak naše zemlje u civilni nuklearni program, dok ćemo uskoro organizovati i prve stručne posete našim fakultetima i naučnim institucijama iz Francuske - rekla je ona.

Jan Ginar je istakao da kompanija EDF dugoročno želi da sarađuje sa Srbijom na projektima u oblasti energetske tranzicije, imajući u vidu njihovo iskustvo i ekspertizu u toj oblasti.

On je ukazao na to da potpisani Memorandum o razumevanju predstavlja osnovu te saradnje sa Srbijom, kao i da je formirana radna grupa sa EPS-om u kojoj se razmenjuju podaci kako bi se sagledali konkretni projekti, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.06.2024.  |  Energija

Prvi korak ka gradnji nuklearnih elektrana u Srbiji - Raspisan tender za izradu preliminarne studije

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji, a vrednost posla procenjena je na 14,2 miliona dinara. - U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.