NavMenu

Intermodalni terminal u Batajnici biće operativan od septembra - Transportni kapacitet Srbije porašće najmanje osam puta u narednih 10 godina

Izvor: Beta Utorak, 14.05.2024. 17:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nattanan726/shutterstock.com)Ilustracija
Otvaranje intermodalnog terminala u Batajnici je početna tačka nove Srbije koja ide ka Evropskoj uniji, izjavio je u evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

U okviru posete Srbiji Varheji je s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem posetio taj terminal za pretovar kontejnera s robom iz železničkih vagona na kamione i obrnuto, uz povezivanje s rečnim i avionskim transportom, finansiran delom bespovratnim sredstvima EU od 13,8 mil EUR.

- Taj transportni terminal predstavlja novi pristup, jer to je fleksibilan transportni terminal i za izvoz i za uvoz, lagana struktura sposobna da raste kako trgovina bude rasla - rekao je Varheji.

Dodao je da su predviđanja EU da će transportni kapacitet Srbije porasti najmanje osam puta u narednih 10 godina te će terminal biti glavno čvorište.

Vesić je tokom posete rekao da terminal, specijalizovan za prenos objedinjenog tereta, prebacujući teretni saobraćaj s kamiona na vozove, omogućava razvoj logistike Srbije.

- Ovo za nas nije najveći projekat koji smo radili sa EU, ali je značajan zato što pospešuje naš privredni rast. Ovo je infrastrukturni projekat koji omogućava da se razvija naša logistika i da na taj način iskoristimo sve pruge i puteve koje gradimo u Srbiji kako bismo imali bolji privredni rast i kako bi naš transport i saobraćaj uticao na dalji razvoj naše ekonomije - rekao je Vesić.

Dodao je da je Srbija, ne računajući poslednji grant od 610 mil EUR za izgradnju brze pruge prema Nišu, od EU dobili 550 mil EUR u oblasti transporta.

U poseti terminalu u koji je Srbija uložila 1,7 mil EUR, uz Vesića i Varhejija bili su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Kompleks intermodalnog terminala i logističkog centra na 82 hektara nalazi se između železničke stanice Batajnica i auto-puta E75. To mesto je izabrano i zbog blizine beogradskog aerodroma.

Na terminal, koji će biti operativan od septembra 2024. godine, stizaće vozovi iz zemlje i evropskih centara s kontejnerima koji će se tu pretovarivati, skladištiti i kamionima prevozili dalje, do krajnjih korisnika u krugu od stotinak kilometara. Intermodalni terminal ima dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni, puteve za kamione, skladište kontejnera, carinski magacin i druge objekte.
intermodalni terminal Batajnica
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.07.2024.  |  Građevina

Produžen tender za završetak gradnje Studentskog doma kod tehničkih fakulteta u Nišu

Ministarstvo prosvete produžilo je rok za dostavljanje ponuda za tender za završetak radova na izgradnji Studentskog doma kod tehničkih fakulteta u Nišu. Novi rok za dostavljanje ponuda je 25. jul 2024. godine. Raniji rok je bio 19. april, a u međuvremenu je tender bio i suspendovan jer su tri firme podnele zahteve za zaštitu prava. Izgradnja ovog objekta, čija je vrednost procenjena na 960 miliona dinara bez PDV-a, finansira se iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.