NavMenu

Stigla oprema za vetropark Kostolac

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2024. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans)Ilustracija
Prva oprema za vetropark Kostolac, prvi vetro projekat Elektroprivrede Srbije, je stigla, počeli smo gradnju solarne elektrane Petka i uz projekat od 1 gigavata solarnih samobalansirajućih elektrana i uz buduću reverzibilnu hidroelektranu Bistrica, EPS se priprema za budućnost, za drugačiji proizvodni portfolio, održivo poslovanje, uz obavezno obezbeđenje sigurnosti snabdevanja, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS, na Beogradskom energetskom forumu tokom panela o ubrzanju puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona.

Kako je EPS saopštio na svom sajtu, Živković je istakao da je projekat reverzibilne HE Bistrica, snage 628 MW, jedan od strateških projekata bez kojeg nema ni većeg učešća OIE u narednim decenijama. Živković je naglasio i da je već sada jasno da će cirkularna ekonomija i veštačka inteligencija biti teme koje će pored dekarbonizacije obeležiti vreme pred nama i najviše uticati na dalju budućnost energetskog sektora.

- Dekarbonizacija i zamena proizvodnje iz fosilnih goriva je poseban izazov za energetiku, ali ove tri oblasti imaće ključni uticaj ne samo na energetski sektor, već i na sve druge oblasti. Ako smo u prošlom veku sveću i ognjište zamenili sa sijalicom sada je menjamo solarnim panelima i toplotnim pumpama – rekao je Živković.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Obnovljiva energija

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.