NavMenu

Povećanje budžetskog deficita - Vlada i MMF postigli dogovor o novom aranžmanu

Izvor: eKapija Sreda, 31.08.2011. 15:50
Komentari
Podeli

Vlada Srbije postigla je dogovor o novom aranžmanu iz predostrožnosti sa MMF-om koji će trajati 18 meseci i omogućiti Srbiji pristup sredstvima od milijardu evra, izjavio je danas državni sekretar u Minsitarstvu finansija Dušan Nikezić.

Postignut je i dogovor o rebalansu budžeta za 2011. godinu i okvirima za budžet u 2012. godini, s tim što će deficit budžeta u 2011. iznositi 4,5% BDP-a a u 2012. godini 4%, rekao je Nikezić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Taj dogovor podrazumeva realizaciju povećanja zarada i penzija u oktobru i povećanje socijalnih davanja za oko 3,8 milijardi dinara, kazao je Nikezić.

On je naveo da će ukupni predviđeni prihodi u rebalansu budžeta za 2011. biti manji od planiranih za 22 milijarde dinara.

Najveće povećanje rashoda biće usled predviđenog rasta zarada i penzija u vrednosti 13,4 milijardi dinara, kao i za socijalna davanja od 3,8 milijardi dinara, naglasio je Nikezić.

- Aranžman sa MMF je od izuzetne važnosti za Srbiju jer predstavlja jasan singnal da će vlada i Narodna banka Srbije voditi odgovornu ekonomsku politiku i da će obezbediti makroekonomsku stabilnosti u narednih 18 meseci - ocenio je Nikezić i dodao da očekuje da će taj aranžman imati pozitivan uticaj na privredne aktivnosti i na povećanje zaposlenosti i standard građana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.