NavMenu

Srpski pronalazač iz Marbelje - PARS uređaji za brzo punjenje baterija

Izvor: Politika Ponedeljak, 10.04.2006. 21:26
Komentari
Podeli

Srbija bi mogla da bude prepoznatljiva preko PARS uređaja, kao što je, recimo, Finska po „nokia” telefonima!

Ovako razmišlja Slavko Radosavljević, doktor energetske elektronike iz španske Marbelje, inovator sa 14 autorskih patenata. Radosavljević, koji je zaokružio sedmu deceniju, autor je i uređaja za brzo punjenje baterija, kakav, po tvrdnjama stručnjaka, danas niko ne proizvodi, a koji je apsolutna novost na svetskom tržištu.

O tome govore i tri sertifikata s različitih strana sveta: iz Beograda, Madrida i Melburna. Sve vrste akumulatora i baterija, za čije je punjenje danas potrebno od osam do čak 20 časova, pune se zahvaljujući PARS uređajima od 15 minuta do dva časa, u izuzetnim slučajevima – za tri. Šta to praktično znači pokazuje primer invalidskih kolica na baterije, koje se za prelazak rastojanja od deset kilometara, ili korišćenje od dva sata, pune od pet do 14 časova. Sa PARS-om Slavka Radosavljevića to traje najduže dva sata.

Široka primena ovakvih hemijskih izvora struje u vojsci, policiji, naftnoj, elektro i rudarskoj industriji nagoveštava kolika je potencijalna zainteresovanost za široku primenu ovog uređaja. Procenjuje se da danas u svetu ima oko tri milijarde baterija i oko milijardu uređaja za njihovo punjenje i održavanje.

Ključna primena PARS uređaja biće u automobilima na baterijski pogon kojima, sasvim sigurno, pripada budućnost u ovakvim uslovima tražnje za naftom i njenih ograničenih rezervi.

Ma koliko njegova priča bila neverovatna laicima, stručnjaci je lakše gutaju, a oni koji imaju „nos za biznis”, kao jedna kompanija iz Londona danas, ili „General electric”, s kojim je potpisao „Memorandum o namerama” pre nekoliko godina, spremni su da finansijski prate praktičnu realizaciju njegovih projekata u masovnoj proizvodnji.

Izvesno je da će primena PARS programa biti aktuelna najmanje sledećih 20 godina, za koje treba proizvesti više stotina miliona uređaja. Međutim, do sada sve je padalo u vodu, jer dr Slavko Radosavljević svaki ugovor sa strancima uslovljava zahtevom da baza proizvodnje i osnovna investicija bude u – Srbiji. Njegove precizne računice pokazuju da bi i danas bilo posla za najmanje šest fabrika, koje bi nakon pet godina imale milionsku proizvodnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.