NavMenu

Prezentovan rad Centra za rešavanje sporova u građevinarstvu na stručnom skupu

Izvor: PR Sreda, 24.04.2024. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: ACES/ Promo)
Centar za rešavanje sporova u građevinarstvu (CDRC) osnovalo je krajem 2022. godine Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) u skladu sa Zakonom o arbitraži kao stalna institucija za alternativno rešavanje sporova u građevinarstvu, čije se sedište nalazi u Beogradu.

Ideja o osnivanju Centra proizašla je iz prepoznate potrebe za uvođenjem specijalizovanog centra za rešavanje sporova u građevinarstvu kako bi se ponudila mogućnost za alternativno rešavanje sporova na kvalitetan i efikasan način. Zato je danas osnovna svrha Centra pružanje efikasnog i kvalitetnog alternativnog rešavanja sporova u građevinarstvu, oslanjajući se na stručnost i iskustvo stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

U utorak 23. aprila održan je stručni skup sa temom Ugovaranje rešavanja sporova pred CDRC-om gde je predstavnicima građevinskih kompanija koje se bave izvođenjem radova i konsultantima koji se bave tenderskim procedurama i ugovaranjem, ujedno ACES članicama i pre svega onima koji se mogu naći u situaciji da zaključuju ugovore gde je potrebno definisati način rešavanja sporova, prezentovan rad i usluge Centra. Ukazano je na važnost blagovremenog ugovaranja efikasnog mehanizma za rešavanje sporova, način ugovaranja i prednosti rešavanja sporova pred CDRC, kako u fazi arbitraže tako i u prethodnoj fazi rešavanja spora pred Odborom za odlučivanje u sporovima.

Jedna od ključnih ideja koja je istaknuta na skupu jeste uvođenje maksimalnih naknada za rad Odbora. Kroz ovakav pristup, Centar želi da obezbedi predvidljivost troškova i promoviše alternativno rešavanje sporova uz mogućnost kontrole troškova, što će dodatno olakšati stranama u svim fazama projekta.

Centar je oformio i listu preporučenih arbitara na kojoj se nalaze eminentni stručnjaci kako iz Srbije tako i iz Evrope, koji kumulativno ispunjavaju uslove – iskustva i referenci u arbitražnom rešavanju sporova i gradjevinarstvu. Uz ACES Pro listu koju je ACES formirao 2016. godine i na kojoj se nalaze preporučeni stručnjaci u tri kategorije (inženjeri, advokati i adjudikatori) i usvojena pravila CDRC-a stvoren je stabilan okvir za pružanje usluga koje Centar nudi:

• Administriranje domaćih i međunarodnih arbitražnih sporova, u skladu sa Pravilima arbitraže CDRC
• Administriranje sporova adjudikacijom po FIDIC proceduralnim pravilima za DAB/DAAB (* ili u skladu sa Pravilima CDRC za adjudikaciju sporova iz ugovora koji nisu po FIDIC modelu)
• Administriranje postupaka ekspertske analize, u skladu sa Pravila za postupak pružanja ekspertske analize CDRC

Učesnici skupa složili su se da osnivanje Centra za rešavanje sporova u građevinarstvu (CDRC) predstavlja značajan korak ka unapređenju pravnog okvira i pružanju podrške građevinskoj industriji u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.