NavMenu

Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

Izvor: eKapija Sreda, 24.04.2024. 14:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tai11/shutterstock.com)Ilustracija
Agencija za privredne registre Republike Srbije objavila je danas Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa godišnjim podacima za 2023. godinu.

Kako navode iz APR-a, podaci na Mapi RegMPRR pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u 2023. godini realizovali sredstva podsticaja u značajnom obimu.

- Ukupni podsticaji u 2023. godini iznose 282,6 milijardi dinara, što je za 22,5% više nego prethodne godine. Od ukupno realizovanih podsticaja, na bespovratna sredstva odnosi se 262,4 milijarde dinara ili 92,8%, od čega je za bespovratne subvencije opredeljeno 114,8 milijardi dinara. U poređenju sa prethodnom godinom, bespovratna sredstva su uvećana za 30,7% - saopšteno je.

Najveći deo ukupno realizovanih podsticaja, kako se dodaje, usmeren je ka privredi, i to privrednim društvima i preduzetnicima 127,8 milijardi dinara, što je 45,2%, institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke 55,3 milijardi dinara, odnosno 19,5%, i poljoprivrednim gazdinstvima 48 milijardi dinara, što je 17%.

U odnosu na prethodnu godinu, znatno su povećani iznosi koji su dati poljoprivrednim gazdinstvima (oko 2,5 puta) i jedinicama lokalne samouprave (oko 1,5 puta).

Prema nameni ulaganja, 85,7% ukupno realizovanih podsticaja (242,2 milijarde dinara) usmereno je u saobraćajnu infrastrukturu (68,5 milijardi dinara), zatim obrazovanje, nauku, kulturu i sport (51,4 milijarde dinara), kao i za podsticanje poljoprivrede (49,6 milijardi dinara).

Takođe, za podsticanje proizvodnje opredeljene su 35,3 milijarde dinara, za podsticanje naučno-istraživačkog rada, istraživanja i razvoja 23,1 milijarda dinara, kao i za komunalnu infrastrukturu 14,3 milijarde dinara.

Ulaganje u navedene oblasti povećano je za 28,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Na Mapi RegMPRR dati su ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, ukupno i po teritorijalnom principu, za prethodne četiri godine, u tabelarnoj i grafičkoj formi, koji su objedinjeni iz različitih izvora (državnih organa i organizacija, kao i drugih registara koje vodi Agencija), tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije.

Mapa RegMPRR, koja sadrži podatke o dostignutom stepenu razvijenosti svih opština u Srbiji, prema važećem propisu predstavlja posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja.

Pre ulaganja na određenoj teritoriji, investitorima je od interesa da pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije (veličina teritorije, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih i slično).

Ujedno, subjektima regionalnog razvoja dostupne informacije su od značaja u postupku donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, a u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti, kroz jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji.

Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Saobraćaj

Da li su automatizovane garaže rešenje za problem parkiranja u Beogradu?

Svaki vozač iz bilo kog većeg grada u Srbiji zna kakve su muke s parkiranjem, posebno u centralnim gradskim ulicama. Ovaj problem najizraženiji je, naravno, u Beogradu, u kojem ljudi sate i sate gube u pokušajima da pronađu slobodno mesto u obeleženim zonama, na parkinzima ili u javnim garažama. Zato se sve češće kao idealno rešenje za Beograd pominju podzemne automatizovane garaže koje, prema rečima zagovornika ove ideje,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.