NavMenu

Međunarodna organizacija rada: Radnici širom sveta biće izloženi zdravstvenim rizicima zbog klimatskih promena

Izvor: Beta Ponedeljak, 22.04.2024. 17:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yancy Min/unsplash)Ilustracija
Ogroman boj zaposlenih u svetu, čak više od 70% ukupne globalne radne snage, vrlo verovatno će biti izloženo zdravstvenim rizicima zbog klimatskih promena, a službe za zaštitu na radu i zdravstveni radnici teško hvataju korak sa novim rizicima koji se pojavljuju, saopštila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Klimatske promene već veoma ozbiljno utiču na bezbednost i zdravlje zaposlenih širom sveta, navodi u najnovijem izveštaju ILO, pod nazivom "Osigurati bezbednost i zdravlje na radnom mestu u izmenjenom klimatu".

ILO procenuje da je već sada 2,4 milijarde radnika u svetu, od ukupno 3,4 milijarde globalne radne snage, po svoj prilici u nekom trenutku dok obavljaju posao izloženo ekstremnim vrućinama.

Međutim, uticaj klimatskih promena daleko nadilazi samo ekstremne vrućine, stvarajući "koktel rizika" koji mogu rezultirati vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U izveštaju ILO se naglašava da su brojne zdravstvene smetnje kod zaposlenih dovedene u vezu sa klimatskim promenama, uključujući i kancer, respiratorne bolesti, otkazivanje bubrega i mentalne poremećaje.

Tako je, na primer, 1,6 milijardi radnika u svetu izloženo ultra-ljubičastom (UV) zračenju, sa više od 18.960 slučajeva smrti od melanoma ili raka kože povezanih sa radnim mestom.

Takođe, 1,6 milijardi radnika se na radnom mestu suočava sa zagađenjem vazduha, što godišnje uzrokuje smrt i do 860.000 ljudi koji rade na otvorenom.

Više od 870 miliona radnika u poljoprivredi vrlo verovatno je izloženo pesticidima, a trovanje psticidima je uzrok oko 300.000 smrti godišnje.

I konačno, oko 15.000 smrti povezanih sa poslom se godišnje širom sveta može pripisati bolestima koje izazivaju paraziti ili vektorskim zaraznim bolestima. Reč je o bolestima čiji su uzročnici bakterije, virusi, paraziti, a prenose ih vektori, odnosno komarci, krpelji ili drugi insekti.

- Jasno je da klimatske promene već sada stvaraju značajan dodatni zdravstveni rizik za radnike - izjavio je šef službe za Profesionalnu bezbednsot i zdravlje pri ILO Manal Azi.

Aziz je istakao da je važno da se obrati pažnja na ta upozorenja i da briga o oprofesionalnom uravlju mora i na političkom nivou i u praksi postati deo strategije za subijanje klimatskih promena.

U izveštaju se, kako navodi ILO, analiziraju i aktuelni odgovori država na taj problem, uključujući i reviziju zakona i usvajanje novih, regulative i direktive kao i unapređenje strategija za ublažavanje posledica klimatskih promena, poput mera energetske efikasnosti u radnim sredinama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina

U centru Užica planira se gradnja zgrade sa 52 stana (FOTO)

U Užicu je u planu gradnja stambeno-poslovnog prostora spratnosti Po+Pr (sa Gal.)+4S+Ps ukupne neto površine 3.346,56 m2. Projektovana su 52 stana i tri poslovna prostora. U prizemlju objekta sa galerijom, projektom je predviđeni su lokali, od kojih je jedan sa galerijom. Na prvom, drugom i trećem spratu, se nalazi po 10 stanova, a na četvrtom i povučenom spratu 11 stanova. Projektovana su i 24 garažna mesta. Nedostajućih 36 parking

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.