NavMenu

Mali: Sledeće godine investicioni rejting za Srbiju

Izvor: Beta Petak, 19.04.2024. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Public Domain Pictures)
Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je juče u Vašingtonu, u okviru trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke, sa predstavnicima zemalja članica Konstituence MMF-a i Svetske banke i poručio da srpska ekonomija raste uprkos izazovima, kao i da sledeće godine očekuje investicioni rejting. Mali je nakon razgovara sa predstavnicima Konstituence, kazao da je predstavio ekonomske rezultate Srbije iz prethodne godine, kao i kakvi su planovi u narednom period, objavilo je ministarstvo.

Srbija je član Konstituence i preko nje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci od decembra 2000. godine.

Mali je istakao da je Srbija tokom prošle godine imala stopu rasta BDP od 2,5%, a da je u februaru ona bila 5,9%, te da se očekuje da stopa rasta BDP u prvom kvartalu bude 4,4, 4,5%.

Dodao je i da je sačuvana makroekonomska stabilnost.

- Javni dug u odnosu na BDP na današnji dan je 47,6%, što je daleko ispod nivoa Mastrihta i ispod proseka evrozone koji je oko 89% - rekao je Mali.

Ministar je istakao da ga u Vašingtonu čeka još sastanaka, između ostalih sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem i direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom.

- Na tim sastancima pokušaćemo da vidimo na koji način da i dalje raste naša Srbija, odnosno kako da ubrazamo naš rast kada su sve privredne grane u pitanju i kako MMF može u tome da nam pomogne - rekao je Mali.

Ukazao je i na značaj sastanka sa predstavnicima rejting agencije Standard and Poor΄s, jedne od tri najveće kreditne rejting agencije na svetu.

- Srbija je po njihovom izveštaju od pre samo dve nedelje jedan mali korak do investicionog rejtinga. Hoćemo da napravimo i taj mali korak i da se pridružimo grupi zemalja najrazvojenijih i najzdravijih ekonomija sveta- rekao je Mali.

Ukazao je i da je bolji investicioni rejting znači niže troškove zaduživanja i veći broj investitora, a kada su preduzeća u pitanju, kredite sa nižom kamatnom stopom.

Ministar je naveo i da je jedan od najvažnijih ciljeva njegove posete Vašingtonu da vidi na koji način i koji su to koraci, šta još mora da se uradi kako bi dobili investicioni rejting što pre.

On se nada da će do toga doći najkasnije već sledeće godine.

- Našim akcijama, našim obveznicama se trguje, a imajući u vidu sve ove podatke, da nam je rejting skoro već investicioni, hoćemo da napravimo još taj mali, ali za nas veoma važan korak - rekao je Mali.


Ministar je kazao i da su svi investitori sa kojima je razgovarao isticali da je Srbija, što se njih tiče i svih indikatora kada je ekonomija u pitanju, već zemlja sa investicionim rejtingom.

-Ono što nam samo nedostaje je formalna potvrda, najmanje dve od tri najveće rejting agencije- rekao je Mali.

Navodeći da će se tokom trodnevnog boravka u Vašingtonu videti i sa predstavnicima agencije Moody's, te da će razgovarati sa velikim brojem investitora, on je istakao da je cilj da se tačno vidi šta je još neophodno da se prepozna formalni uspeh Srbije koji je ostvarila u prethodnih nekoliko godina.

Prolećni sastanak MMF-a i Svetske banke traje do subote, 20. aprila, a diskutovaće se o svetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Skup u Vašingtonu okuplja guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenata, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.