NavMenu

Predloženo potpisivanje memoranduma o razumevanju između relevantnih obrazovnih i naučnih institucija i predstavnika Vlade u vezi sa nuklearnim programom

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.04.2024. 16:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zhangyang13576997233/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima javnih preduzeća, regulatornih tela, direktorima instituta i dekanima fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji se bave nuklearnim tehnologijama i nuklearnom sigurnosti, o stvaranju uslova za pokretanje civilnog nuklearnog programa u Srbiji.

Đedović Handanović je rekla da je cilj sastanka da se sa svim relevantnim obrazovnim i naučnim institucijama koje se bave naučnoistraživačkim radom na temu nuklearne energije razgovara o tome šta je potrebno da promenimo i poboljšamo kako bismo imali preduslove da razvijamo civilni nuklearni program u Srbiji, navedeno je na sajtu Vlade.

- Na sastanku je predloženo da potpišemo memorandum o razumevanju između relevantnih obrazovnih i naučnih institucija i predstavnika Vlade da bismo, uz učešće struke, definisali neophodne korake i akcione planove - ukazala je ministarka.

Na taj način, kako je navela, biće omogućeno da svaka institucija u svom domenu uradi svoj deo posla i preduzme neophodne korake kako bismo došli do željenog cilja, a to je da imamo dobru osnovu - obrazovnu, tehničku i naučnu, da možemo da razvijamo nuklearni program u našoj zemlji.

Đedović Handanović je istakla da je to važno i zbog povratka stručnjaka u ovoj oblasti iz inostranstva, koji treba da prepoznaju potencijal za to da se bave svojom strukom u Srbiji.

Ministarka je naglasila da je cilj ove inicijative da se argumentima i dijalogom dođe do pravih informacija o tome šta znači razvoj nuklearnog programa, koje su koristi, koji su rizici i kako oni mogu da se minimiziraju i prevaziđu.

Ona je dodala i da očekuje da se u inicijativu uključe i drugi predstavnici Vlade i drugih relevantnih institucija.

Prema njenim rečima, važeći zakon ne postavlja prepreke da se bavimo obrazovnim i naučnim radom, ali je potrebno da upodobimo naš regulatovni okvir da možemo da idemo korak dalje, a to je da u narednim decenijama imamo nuklearna postrojenja.

Ministarka je rekla da stvaranje preduslova za korišćenje nuklearne energije uključuje i tržišne analize o dostupnim tehnologijama na svetskom nivou, jer tek na osnovu tih analiza može se doneti odluka o tehnologijama i partnerima.

- Važno je da dođemo do najboljih tehničkih rešenja, ali i da imamo obrazovnu bazu koja će edukovati generacije koje su pred nama da upravljaju ovim programom na dobrobit svih građana, jer je ovo pitanje energetske stabilnosti, privrednog razvoja i društva u celini u decenijama ispred nas - predočila je Đedović Handanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike, pre nego što predloži izmene zakonske regulative, planira da sprovede javne konsultacije o nuklearnoj energiji, najavila je ona i dodala da ta debata treba da bude argumentovana, zasnovana na činjenicama i da bude vođena od strane stručnih ljudi.

Ministarka je naglasila da je "potreban zajednički napor kako bismo ovu temu približili javnosti, umesto da, na primer, imamo dezinformacije i širenje neistina o tome kako će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad iz drugih država, što nije istina"

Na sastanku su učestvovali i predstavnici JP Nuklearni objekti Srbije, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Elektrotehničkog, Fizičkog, Mašinskog i Tehnološko-metaruloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takođe, bili su prisutni i predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla, Instituta za fiziku, EPS-a i Srpskog nuklearnog društva.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Rebec 2024: Troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije

Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije, troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, železnički transport je jedino održivo rešenje za budućnost, Balkan je spreman za zelenu energiju, ali mora biti u EU, da bi ona zaživela - neke su od poruka panela o logistici održanog na nedavno završenoj konferenciji o nekretninama Rebec 2024. Učesnici su govorili i o tome zašto su Crno more i Konstanca pravo mesto gde logističke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.