NavMenu

Šta je potrebno da bi referentna kamatna stopa pala

Izvor: N1 Subota, 13.04.2024. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Jason Briscoe)Ilustracija
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5%. Najava službenika američkih Federalnih rezervi o odlaganju snižavanja kamate, izazvala je bojazan na odluke Evropske centralne banke, pa i naše.

Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da je, da bi se kamatne stope smanjile, potrebno da se "inflacija zaustavi".

- Prateći logiku NBS, koja je protekle godine petnaestak puta povećavala referentnu kamatnu stopu, izgovor je bio borba protiv inflacije, znamo kako su se kretale cene, naročito posle korone, ako pratimo tu logiku, potrebno je da se inflacija zaustavi, da se svede na nivo pre korone, kako bi referentna kamatna stopa pala - kaže on.

Iz obrazloženja NBS, dodaje on, vidimo da se prati kretanje Centralne banke Amerike i Evrope.

- To će se preslikati na referentnu kamatnu stopu NBS. Za očekivati je da referentna kamatna stopa ostane na istom nivou, građani će plaćati iste kamatne stope kao i od jula meseca, kada je na snazi ova kamatna stopa - kaže on.

On je mišljenja da one neće padati dok traje rat u Ukrajini.

- Uveren sam da je to usko povezano. Ako bi došlo tamo do smirivanja dešavanja, mogli bismo da očekujemo i pad kamatnih stopa - kaže Gavrilović.

Ističe da je "teško prognozirati".

- Vidim statistički vrednost šestomesečnog euribora je u drugoj polovini prošle godine dostigla vrednost od 4,1, sada je na 3,8, došlo je do nekog smanjenja koje se prenosi na kamatne stope dužnika, kako će da reaguje Evropska centralna banka, ne zavisi samo od trenutnih okolnosti, zavisi i od drugih, da li će eskalirati sukobi na Bliskom Istoku, verujem da bi i to uticalo na odluku ECB da ne smanji kamatne stope - kaže on.

Podsetio je na odluke NBS.

- I u proteklom periodu i pred donošenje odluke o trenutnom ograničenju kamatnih stopa, samo 15 dana pre toga je NBS dala saopštenje da se neće mešati u formiranje kamatnih stopa, da su uradili dovoljno, i onda 15 dana posle ta odluka koja je bila dobra za dužnike. Imamo još osam meseci do kraja godine, da tamo pred istek ovog ograničenja saznamo da li će NBS reagovati - kaže.


Mišljenja je da je "još rano pričati".

- Ako kamatne stope krenu da padaju, možda NBS neće imati potrebu da interveniše, ako kamatne stope ostanu na ovom nivou, mislim na vrednost Euribora, ne bi me čudilo da NBS ovu postojeću odluku samo produži - kaže on.

Do sad smo, kaže, videli da ECB prati ponašanje FED, a NBS prati ponašanje ECB.

- Mi smo se oglašavali tim povodom kada je počeo da raste euribor, tako je i NBS počela da povećava referentnu kamatnu stopu, u protekle dve godine to se desilo čak 15 puta, bez obzira što to ima neko ekonomsko opravdanje, u nekoj praktičnoj i nije bilo, dovelo je do rasta kamatnih stopa - kaže on.

Kako je rekao, "kada dođe do povećanja euribora, građani to osete tako što plaćaju veće rate kredita".

- Taj novac negde odlazi, neko uzima tu razliku u novcu, prosta logika koja ide u prilog toma da nema logike da će u narednom periodu biti smanjenja kamatnih stopa, naročito kada se uzme u obzir inflacija u Americi - kaže on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.