NavMenu

Zadužbina Miodraga Kostića otkrila šta će se sve nalaziti u Palati nauke (FOTO, VIDEO)

Izvor: Promo Četvrtak, 11.04.2024. 15:36
Komentari
Podeli
Interaktivni globusInteraktivni globus
Zadužbina Miodraga Kostića predstavila je sadržaje i aktivnosti koje će se odvijati u Palati nauke, najvećem centru za istraživanje i popularizaciju nauke u regionu, koji će prema planu svoja vrata za posetioce otvoriti u decembru ove godine. Javnost je krajem prošle godine upoznata sa ostvarenom saradnjom sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palati nauke raspolagati sa 19 najsavremenijih istraživačkih centara, dok su sada prezentovani sadržaji namenjeni popularizaciji nauke svim generacijama, sa posebnim fokusom na decu i mlade.

U Palati nauke nalaziće se stalna postavka koja će brojati preko 30 edukativnih i interaktivnih eksponata koji će objašnjavati tehnologiju, pojave u svemiru i prirodi, kao i ljudsko biće. Pored toga, jedan deo prostora biće rezervisan za gostujuće naučne izložbe, kako bi posetiocima redovno bio na raspolaganju nov i atraktivan sadržaj iz različitih naučnih disciplina.

- Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i naučni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dečiji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije, ali i umetnosti, osmišljeni za predškolce. Zadužbina će u svom radu posebnu pažnju posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i interesovanja za nauku - rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića, napominjući da je celokupni prostor od 5.500 m2 zamišljen tako da posetiocima nudi jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primenu proširene i virtuelne realnosti u izložbenim postavkama.

Ulaz u planetarijumUlaz u planetarijum

U Palati nauke nalaziće se najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika tri metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka. Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 m2 sa 36 sedećih mesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti. Posetiocima će na raspolaganju biti "VR escape room", dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na poslednjem spratu. Zadužbina Miodraga Kostića takođe će u svojoj multifunkcionalnoj sali organizovati radionice, seminare i naučna predavanja.

- Podrška nauci i obrazovanju bili su motiv predsedniku i osnivaču MK Group, Miodragu Kostiću, da kroz svoju zadužbinu pokloni 25 mil EUR za Palatu nauke i ostavi trajnu vrednost sadašnjim i budućim generacijama, verujući da je znanje najveća vrednost i ono što društvo vodi napred. Ovaj prostor će omogućiti mladim naučnicima da rade u vrhunskim uslovima i pomeraju granice u naučnim istraživanjima, ali će takođe otvoriti svoja vrata svima, u misiji da približava naučna otkrića i njihovu primenu u svakodnevnom životu - izjavila je Aleksandra Stojanović, članica Upravnog odbora Zadužbine Miodraga Kostića.

Olivera Vučković, Nemanja Đorđević, Aleksandra Stojanović i Goran Pitić (Foto: Ivan Kocić)Olivera Vučković, Nemanja Đorđević, Aleksandra Stojanović i Goran Pitić


Velelepno zdanje na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u kome će se nalaziti Palata nauke, upravo će ovih dana otkriti svoju renoviranu fasadu. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umetnička vrednost zgrade koja ove godine obeležava 100 godina od izgradnje.

(Foto: Ivan Kocić)

- Zadovoljstvo mi je što je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda deo projekta kao što je Palata nauke. Njeno otvaranje odvešće nas u mnogo dalju budućnost, a Zadužbina Miodraga Kostića predstavlja pravi primer kako se štiti spomenik kulture i kako se pristupa očuvanju objekata izuzetne arhitektonske lepote i kulturne vrednosti. Retki su objekti u beogradskoj arhitekturi sa ovako bogatom fasadnom dekoracijom - istakla je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Nakon jednog veka, zgradi na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, Zadužbina Miodraga Kostića udahnuće novi život u službi nauke i društva, u misiji razvoja i razmene znanja koja pomeraju granice.Fotogalerija
Palata nauke
Palata nauke Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.