NavMenu

Predvodnici dekarbonizacije cementne industrije - Lafarge Srbija na putu karbonske neutralnosti

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2024. 11:04
Komentari
Podeli

(Foto: Lafarge Srbija)
Najnoviji program razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji koji predstavlja strateški koncept za zelenu tranziciju, postavlјen visoko na lestvici prioriteta za razvoj našeg društva, podrazumeva ekonomsku, energetsku i investicionu tranziciju, koje su zasnovane na održivom korišćenju resursa i energije, smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Ova nova industrijska politika zasnovana na cirkularnoj ekonomiji, čini se da najviše izazova donosi sektoru građevinarstva, koji sa čak 38% učestvuje u ukupnim svetskim emisijama ugljen-dioksida.

Međutim, mnogi će se iznenaditi da je, zahvaljujući inovativnim rešenjima kakva, između ostalih nudi i kompanija Lafarge Srbija sa sedištem u Beočinu, na ovom polju u našoj zemlji već napravljen značajan napredak.

- Kompanija Lafarge Srbija, kao deo Holcim grupe, obavezala se na nultu emisiju ugljen-dioksida do 2050. godine i na direktan doprinos zaštiti životne sredine i usporavanju klimatskih promena. Kao lider na tržištu građevinskih materijala opredeljeni su da budu primer ostalim učesnicima građevinskog sektora – ističu u kompaniji, ali primećuju da uspešno dekarbonizovati industriju neće biti moguće bez tesne saradnje industrijskog sektora sa regulatornim telima Republike Srbije.

Za početak, pošto je dekarbonizacija svih poslovnih aktivnosti osnovno strateško uporište kompanije, iz kompanije otkrivaju nam da je stigao trenutak da najstariji i nadaleko čuveni beočinski cement tipa CEM I posle 184 godine proizvodnje ode u istoriju. Kako kažu, umesto CEM I, primat će preuzeti revolucionarni portfolio novih zelenih cemenata koji emituju i do 30% manje CO2.


Novi cementi za novu kulturu gradnje – BEOMAX extreme & BEOUNO

BEOMAX extreme – sa do 15% manje emitovanog CO2, namenjen je industrijskim proizvođačima, poput proizvođača prefabrikovanih betonskih elemenata ili završnih materijala u građevinarstvu. BEOMAX extreme uspešno je zamenio perjanicu proizvodnog programa Lafarge – čist portland cement.

- Jedinstvenim cementom BEOMAX extreme uspeli smo da napravimo revolucionaran iskorak u građevinskoj industriji i posle 184 godine proizvodnje potisnemo u istoriju jedinstveni cement oznake CEM I, koji emituje najviše ugljen-dioksida u atmosferu prilikom proizvodnje – ponosni su u kompaniji Lafarge Srbija.

BEOUNO - sa do 30% manje emitovanog CO2, namenjen proizvodnji transportnih betona od opštih zahteva, pa do veoma specifičnih gde je u stanju da zadovolji uslove koje drugi tipovi cementa ne mogu – poput niske toplote hidratacije ili hemijske otpornosti. Drugim rečima, BEOUNO predstavlja "jedan cement za sve namene".

(Foto: Lafarge Srbija)

Lansiran beton sa 50% manje CO2

Ali, to nije sve. Kompanija Lafarge Srbija lansirala je i beton sa 50% manje ugljen-dioksida. U pitanju je brend ECOPact Prime.

ECOPact Prime betoni kompanije Lafarge Srbija direktno doprinose dekarbonizaciji gradnje, zahvaljujući inovativnim recepturama, koje omogućavaju smanjenje emisija ugljen-dioksida i do čak 50% po proizvedenom kubnom metru betona.

Mogućnost smanjenja emisija CO2 u fabrikama cementa u Srbiji prevashodno će zavisiti od dostupnosti alternativnih materijala

Oko 75% ukupne količine otpada u Srbiji čini građevinski otpad. Prema statistikama, na godišnjem nivou u našoj zemlji napravi se tri do četiri miliona tona otpada, a samo u Beogradu između 300 i 700 hiljada tona.

Dok se danas životni ciklus ovog otpada u potpunosti završava njegovim odlaganjem na deponije širom Srbije, cementna industrija nudi cirkularno rešenje.

Uspostavljanjem sistema kojim bi se otpad nastao od građenja i rušenja umesto na deponije preusmerio u fabrike cementa, postigli bi se višestruki doprinosi. Sa jedne strane, smanjile bi se količine otpada koji se odlažu na deponije i njihov negativni uticaj na životnu sredinu, a takođe, smanjila bi se eksploatacija prirodnih sirovina koje se koriste u proizvodnji cementa.

- S obzirom na to da je u građevinskom otpadu proces dekarbonizacije već potpuno završen, zamenom osnovnih prirodnih sirovina za proizvodnju klinkera - krečnjaka i lapora otpadom od građenja i rušenja, pruža nam priliku da u značajnoj meri smanjimo emisije ugljen-dioskida koje potiču iz procesa proizvodnje – ističu u kompaniji Lafarge Srbija.

Kako kažu, reciklažom građevinskog otpada i njegovim vraćanjem u cement, oni sada u isto vreme mogu direktno da smanje eksploataciju prirodnih sirovina, ali i da drastično smanje emisije CO2 po proizvedenoj toni cementa.

- Eksperti iz razvojnog centra Holcim grupe, čiji smo deo, svakodnevno rade na razvoju inovativnih građevinskih proizvoda, dokazujući da je moguće razviti cemente i betone koji u sebi sadrže čak i do 100% recikliranih građevinskih materijala bez narušavanja performansi proizvoda. Gradimo više, sa manje ekspolatisanih prirodnih sirovina! – poručuju oni.


Trajno zbrinuti industrijski otpad

Nusproizvodi ostalih industrija poput troske i letećeg pepela teško mogu da nađu upotrebnu vrednost.

- Međutim, za nas oni predstavljaju dragocenu sirovinu za proizvodnju cementa i to bez kompromisa kada je kvalitet cementa u pitanju. Na taj način otpadnim materijalima dajemo potpuno novi život – naglašavaju iz kompanije Lafarge.


Alternativna goriva umesto fosilnih

Već je poznato da alternativna goriva za čak 55% emituju manje CO2 u odnosu na tradicionalna goriva, i to je razlog zašto se u Lafarge Srbija sve više okreću alternativnim gorivima i ulažu stalne napore da, uprkos izazovima, maksimalno povećaju udeo alternativnih goriva u svojoj proizvodnji.

Konkretno, za smanjenje emisija CO2 u procesu proizvodnje cementa od presudnog značaja će biti raspoloživost alternativnih goriva kojima bi se supstituisala fosilna goriva i mogućnost upotrebe otpada od građenja i rušenja (CDW) kao zamena za prirodne sirovine koje nose oko 50% emisija iz procesa proizvodnje.

_________________________

Podsećanja radi, uvođenjem Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika - CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), kojeg je krajem prošle godine usvojio Evropski parlament, obavezuju se proizvođači iz Srbije, i to iz šest industrija – cementa, gvožđa i čelika, električne energije, aluminijuma, đubriva i vodonika, od 1. januara 2026. da prilikom izvoza svojih proizvoda u EU, plate CBAM taksu na ugljen-dioksid koji emituju u procesu proizvodnje.

- To direktno ukazuje na činjenicu da je strategija dekarbonizacije neizostavna, za početak u poslovanju energetski intenzivnih grana industrije – primećuju u kompaniji Lafarge Srbija.

______________________

Takođe, oni naglašavaju značaj koji imaju regulatorna tela Republike Srbije, odnosno da je pred njima ključna uloga da – kroz prilagođavanje propisa i donošenje novih zakonskih okvira – omoguće realizaciju strategije smanjenja CO2 emisija, kako bi se stvorili povoljniji uslovi za zelenu tranziciju industrije koja posluje u Srbiji.

- Konkretno, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, kao i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naši su ključni partneri u uvođenju zelene gradnje i direktnom smanjenju emisija ugljen dioksida ove industrijske grane – zaključuju čelnici kompanije Lafarge Srbija i za kraj poručuju:

- Dostupnost energije i sirovina i predvidlјivost regulative, predstavlјaju neophodan preduslov za očuvanje konkurentnosti industrije cementa u Srbiji i doprinos koji ona daje privrednom rastu, inovacijama i zaposlenosti. Pred nama je prilika da u sinergiji sa državnim institucijama, krenemo putem ka dekarbonizaciji industrije u Srbiji.

Udruženi činimo ovaj svet boljim mestom za život!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.