NavMenu

Rudnik Štavalj traži zelenu dozvolu za kopanje još 168 miliona tona mrkog uglja, ali je pitanje hoće li on ikada ugledati svetlost dana

Izvor: eKapija Utorak, 02.04.2024. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SvedOliver/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo zaštite životne sredine obavestilo je javnost da je JP PEU Resavica, RMU Štavalj-Sjenica, podnelo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije istočnog i zapadnog polja ležišta rudnika Štavalj.

Trenutno se mrki ugalj, koji važi za kvalitetan, pa i ekološki ugalj zbog manjeg postotka sumpora i pepela, u Štavlju iskopava samo iz centralnog polja, u kojem su rezerve, kako je navedeno na sajtu RMU Štavalj, 16.321.145 tona.

Sada je plan da se eksploatacija proširi i na zapadno polje, u kom leži 150 miliona tona, i na istočno koje krije 18 miliona tona rezervi uglja.

To je za eKapiju potvrdio i Gojko Radeka, rukovodilac službe BZR u rudniku Štavalj.

- U pomenutim poljima leže ogromne rezerve mrkog uglja i naš cilj je da dobijemo eksploataciono pravo na čitavom prostoru, a najpre zbog jednog dela istočnog polja za koje već imamo projekat i gde bi se u prvoj fazi kopalo između Stupa i Štavlja. Tu ima uglja za tridesetogodišnju eksploataciju – kaže Radeka.

Ipak, on napominje da je pitanje hoće li se ugalj uopšte ikada kopati tamo:

- Mi imamo u centralnom polju još da kopamo od 6 do 10 godina minimum, ali smo rešili da dobijemo eksploataciono pravo da ne bi uzeo neko drugi, pa kad bude. Za jedan rudnik potrebno je 10 godina da se otvori, a s obzirom na trendove u EU i okretanje obnovljivim izvorima energije, ja sumnjam da će to ikada i biti.

On ističe da već postoji studija za zapadno polje, koju su radili Česi, kao i planovi za otvaranje termoelektrane, ali da nju više niko ne pominje.

Na pitanje kako posluje rudnik, Radeka kaže da nema dovoljno radne snage, jer sve je slabije plaćena, i da rudnik slabo radi.

- Mi naš ugalj plasiramo za široku potrošnju ugalj u Sjeniua, Novi Pazar, delimično Užice, Novu Varoš, Kraljevo i Rašku, a deo sitnog uglja šaljemo za toplane, pa i TE Kolubara snabdevamo u poslednje vreme većim količinama kako su bile krize. Ali ne možemo da proizvedemo kolika je potražnja, zbog nedostatka opreme i radne snage – navodi naš sagovornik.

- Kad bi se našao neko da uloži da se otvore polja i rudnici, podigne sve na viši tehnološki nivo, daju prihvatljive plate i uslovi za rad, onda bi to bila druga priča, ali ne vidim da se neko pretrže po tom pitanju. Godinama samo obećanja, ali ja radim ovde već 30 godina i tehnološki nema nikakvog napretka. Polako tonemo i gasimo se, takvo je moje i viđenje rudara – zaključuje Radeka.

B. P.

Lokacija:
Google Maps
U blizini:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.