NavMenu

Šta se sve planira uz toplanu Majevica u Novom Sadu?

Izvor: 021.rs Subota, 30.03.2024. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)Ilustracija
Novim konceptualnim okvirom prostornog plana stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu planira se prostor za višeporodično stanovanje, ali i predškolska ustanova.

Ovaj konceptualni okvir Plana generalne regulacije stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu koji se nalazi na javnom uvidu do 10. aprila obuhvata prostor od oko 2,70 hektara.

Najveći deo ovog prostora je neuređeno i neizgrađeno zemljište, koje se graniči sa jedne strane sa kompleksom toplane Majevica, a sa druge sa stambenim zgradama i nekadašnjim melioracionim kanalom na kom se nalazi kolektor atmosferskih voda.

Kao planski osnov, gradski urnbanisti pozivaju se na Plan generalne regulacije do 2030. godine, kao i Plan generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara.


Šta se planira?
Kako piše u konceptualnom okviru, prostor se namenjuje površinama javne namene, odnosno saobraćajnicama, predškolskoj ustanovi, višeporodičnom stanovanju i kompleksu toplane.

Novoizgrađena predškolska ustanova trebalo bi da ima maksimalno dva sprata i obuhvatala bi oko 0,60 hektara ukupne površine. Detalji o ovom vrtiću još uvek nisu poznati.

Kompleks toplane Majevice imaće ograničenje u spratnosti do jedne etaže, sa visokim prizemljem, a obuhvata oko 0,77 hektara.

Što se saobraćajnih površina tiče, oko 0,40 hektara nalaziće se na trasi realizovanog kanalizacionog kolektora.
Najveći deo površine, nešto više od 0,90 hektara, namenjeno je višeporodičnom stanovanju. Indeks zauzetosti ovog prostora treba da bude do 40 odsto, a zgrade će moći da budu šestospratnice ili niže.

Zelene površine, kako se navodi, planiraće se u sklopu višeporodičnog stanovanja, predškolske ustanove, kompleksa toplane Majevica i ulično zelenilo.

Dodaje se da će se uređenje zelene površine u okviru višeporodičnog stanovanja planirati formiranjem manjih vrtova sa dekorativnim listopadnim i četinarskim drvećem, a kao prateći sadržaj treba dodati elemente parterne arhitekture i urbanog mobilijara.

Rani javni uvid u Konceptualni okvir plana generalne regulacije stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu trajaće do 10. aprila, do kada se mogu dostaviti i pribedbe i sugestije.

Kako se navodi u oglasu ranog javnog uvidu, u ovom periodu nabavljaju se i uslovi i drugi značajni podaci za izradu planskog dokumenta od organa, posebnih organizacija, imalaca javnih ovlašćenja i drugih institucija.
toplana Majevica Novi Sad
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.