NavMenu

Kako teku radovi na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice? (VIDEO)

Izvor: vojvodinauzivo.rs Subota, 02.03.2024. 12:36
Komentari
Podeli
Železnička stanica Novi Sad (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Železnička stanica Novi Sad
Radovi na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice i državne granice idu prema planu, navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dodaju da su i izvođači i podizvođači spremni da završe sve u skladu sa novim rokom, koji je za tri meseca kraći od prvobitnog.

Većina objekata na teritoriji Subotice već je završena, uskoro će u saobraćaj biti pušten nadvožnjak na Čantavirskom putu, dok će Majšanski most za drumski saobraćaj biti otvoren krajem maja ili početkom juna, kažu nadležni. Sama brza pruga biće završena do kraja jula, nakon čega kreću provere statike i dinamike.

Iako je pruga trebalo da bude završena do kraja godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u javnost izašao sa informacijom da će to biti i ranije i to za tri meseca. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pojašnjavaju da su svi akteri ovog velikog infrastrukturnog projekta spremni na pomeranje roka. Na teritoriji Subotice, od planiranih šest objekata na brzoj pruzi većina je završena, navodi pomoćnica ministra Anita Dimoski:

- Sada sa lakoćom možemo da pričamo o ovim rokovima, zato što smo veći deo objekata na teritoriji Subotice završili, to su podvožnjaci u Bajnatskoj i Ulici Maksima Gorkog, u Kosovskoj, te nadvožnjak na 179. kilometru. Ono što je sada ostalo da se rešava je Majšanski most, koji je počeo pre mesec, dva dana. On će takođe biti završen i ide u tempu kako je i planirano, a to je kraj maja, početak juna, tada je planirani rok za puštanje drumskog saobrćaja preko njega.

Kada je podvožnjak u Lošinjskoj ulici, odnosno kod Pionira u pitanju, tamo su radovi vezani za izgradnju kolektora, koja se odvija sukcesivno od prve nedelje septembra.

- To je razlog dužini te vrste radova, koja je preduslov da bi mogli da se otpočnu radovi na izgradnji samog podvožnjaka. Što se tiče pristupnih saobraćajnica, počelo je izvođenje tzv. "u-kada". Ograničavajući faktor za ove inžinjerske objekte jeste vodovod koji mora na dva mesta biti prohodan - dodaje Dimoski i kaže da će na ulazu u grad, na Čantavirskom putu, takođe uskoro biti završen nadvožnjak preko brze pruge:

- Tamo je u toku ispitivanje probnim opterećenjima i u narednih nedelju, dve, najkasnije tri biće svakako i on pušten za saobraćaj.

Kada je sama pruga u pitanju, ona se sastoji od donjeg stroja sa šinama, kolosecima i skretnicama i gornjeg stroja sa kontaktnom mrežom. Planirano je da do kraja aprila budu završeni svi koloseci, a paralelno se rade i portali i stubovi konktaktne mreže.

- Mi ćemo radove završiti do kraja jula. Tokom avgusta će izvođač radova sprovesti interno statičku proveru i geometriju koloseka i kontaktne mreže, a u prvoj nedelji septembra "Nemačke železnice" će izvrštiti proveru, dinamičko testiranje brze pruge kojom će u decembru biti pušten komercijalni saobraćaj - zaključuje Dimoski.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Hoće li Fabrika hartije Milana Vape postati novi dom Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle biće ubuduće "na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu" najnoviji je plan države za novu lokaciju ove ustanove kulture, a koji je obznanila ministarka kulture Maja Gojković navodeći da se trenutno za to radi projektni zadatak. Resorna ministarka ipak nije precizirala o kojoj tačno lokaciji na tom potezu država razmišlja, ali nekoliko poznatih u jednačini o budućem domu Muzeja Nikole Tesle moglo bi da pomogne u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.