NavMenu

Pao švajcarski franak na iznenadnu objavu o odlasku predsednika švajcarske centralne banke

Izvor: Beta Subota, 02.03.2024. 10:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)Ilustracija
Švajcarska centralna banka izazvala je iznenađenje objavljujući da će njen predsednik Toma Žordan (Thomas Jordan), koji je vodio brojne krize tokom njegovih 12 godina na čelu institucije, otići u septembru, a zbog te neočekivane odluke pao je švajcarski franak.

Žordan (61), bivši profesor univerziteta, bio je na čelu banke od 2012. godine, tokom potresa na tržištima novca koji su primorali Švajcarsku nacionalnu banku (BNS) da odustane od svog minimalnog deviznog kursa naspram evra, krize kovida-19 zbog koje su bile potrebne teške intervencije da se spreči urušavanje privrede i skorije krize banke Kredi Suis, koja je bila na ivici bankrota u martu 2023. godine.

Savet banke i Generalna uprava su u saopštenju rekli da jako žale zbog njegovog odlaska i da mu zahvaljuju na "izuzetnom angažovanju" bez naznaka o njegovom nasledniku.

- Na moju odluku ni u kom slučaju nije uticala kriza Kredi Suisa (Credit Suisse) - rekao je Žordan na konferenciji za novinare u Cirihu.

Direktor švajcarske uprave za nadzor tržišta Finma podneo je ostavku pet meseci posle odluke da se spoje Kredi Suis sa rivalskom švajcarskom bankom UBS, pozivajući se na zdravstvene razloge.

Žordan je rekao da njegovo zdravlje nema nikakav uticaj na njegovu odluku, već je samo rekao da je dobar momenat da se povuče.

- Ponovo imamo stabilnost cena i finansijsku stabilnost i to je uticalo na moju odluku - rekao je on.

Od juna 2023. godine inflacija u Švajcarskoj pala je ponovo ispod 2%, što je cilj švajcarske centralne banke i spustila se na 1,3% u januaru.

Objava o odlasku direktora je uticala na pad vrednosti švajcarskog franka za 0,21%, te se on menjao za 0,9579 franaka za evro u 17.00 GMT.

Ekonomista u firmi Kapital Ekonomiks (Capital Economics) Adrijan Pretdžon (Adrian Prettejohn) rekao je da je ta objava izazvala šok i pitao se o mogućem nasledniku ukazujući da obično u takvim slučajevima banku preuzima potredsednik.

Na mestu potpredsednika švajcarske centralne banke trenutno je Martin Šlegel (Schlegel) koji je potpredsednik od avgusta 2022. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.