NavMenu

Solarne elektrane dobitnici aukcija na korak da zasijaju - Sve počinju da rade do juna

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 14:40
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Albrecht Fietz)

Za razliku od vetroelektrana o kojima smo pisali u jučerašnjem tekstu, solarne elektrane koje su dobile tržišne premije, na dobrom su putu da uskoro isporuče prve zelene kilovat sate.

Ako se planovi investitora ostvare, sve solarne elektrane - u Novoj Crnji, Kikindi, Knjaževcu, Lebanu i Ćupriji - počeće da rade do juna.

Da podsetimo, interesovanje investitora za solarne elektrane na prošlogodišnjim aukcijama

bilo je značajno manje nego za vetroelektrane. Za pet solarnih elektrana dodeljena je kvota od ukupno 25,2 MW, što je upola manje od kvote koju je Ministarstvo rudarstva i energetike usvojilo za solarne elektrane.

Oni koji su se prijavili dokazali su svoju ozbiljnost, a neki već razmišljaju o novim aukcijama. Treba, ipak, napomenuti da je reč o projektima koji su neuporedivo manje zahtevni od vetroelektrana.

Od ideje do realizacije bilo je potrebno da prođe od godinu do dve godine, saznali smo od investitora. Većina se opredelila za projektno finansiranje kod banaka, a ono oko čega se na slažu je brzina dobijanja potrebnih dozvola - dok su neki zadovoljni saradnjom sa državnim institucijama, drugi veruju da bi ceo proces mogao da bude unapređen, a procedure digitalizovane. Treći upozoravaju da njihov primer ne mora da služi kao pravilo za investitore na budućim aukcijama, jer je sada neuporedivo veći broj zahteva nego ranijih godina.

Uprkos razlikama, upečatljiva je i jedna sličnost - nasuprot vetroelektranama, sve solarne elektrane dobitnici prvih aukcija, nalaze se u srpskom vlasništvu.

U nastavku vam donosimo pregled svih dobitnika aukcija sa liste solara, uz informacije o očekivanom početku rada.


Pobednik aukcija B2 Nova Sun do aprila na mreži

Sa dodeljenom kvotom od 8 MW, B2 Nova Sun je pobednik aukcija kad je reč o solarnim elektranama. Na rang listi nalazi se i B2 Sunspot koja ima dodeljenu kvotu od 5,6 MW. Za obe solarne elektrane je prihvaćena cena od 89,7 EUR po MWh.

Solarna elektrana B2 Nova Sun gradi se u Novoj Crnji, a B2 Sunspot u Kikindi. Obe solarne elektrane imaju ishodovane građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju "ključ u ruke" sa kompanijom MT-KOMEX.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX, u razgovoru za portal eKapija kaže da je za obe solarne elektrane kupljena sva oprema.

- Završeno je više od 50% radova na solarnoj elektrani u Novoj Crnji i počelo je montiranje solarnih panela. Prema našim planovima i dinamici radova, očekujem da elektrana "B2 Nova Sun" bude puštena u rad krajem marta, početkom aprila – napominje Kostić.

Kako kaže, za solarnu elektranu u Kikindi, građevinska dozvola je dobijena u decembru prošle godine, a radovi su počeli polovinom januara.

- Uskoro stižu solarni paneli i očekujem da će radovi na elektrani biti gotovi krajem aprila, početkom maja – najavljuje Kostić i dodaje da su elektrane finansirane jednim delom sredstvima investitora, uz veći deo bankarskih kredita.

Kostić kaže da je zadovoljan brzinom dobijanja svih potrebnih dozvola, ali napominje da su na vreme počeli sa svim procedurama.

- Projekat smo započeli krajem 2021. godine, tako da će proći nešto više od dve godine od ideje do realizacije. Kako smo na vreme započeli sve procedure, prošli smo redovne procedure onda kada nije bilo toliko zahteva u obradi. Sada je daleko veći obim zahteva – zaključuje Kostić i dodaje da kompanija već razmišlja o narednim aukcijama koje su najavljene za ovu godinu.

Neke elektrane već su u probnom radu (Foto: Unsplash/MICHAEL WILSON)Neke elektrane već su u probnom radu


Terra Solar i Novo Selo Power - Pušteni u probni rad

Drugoplasirani po dodeljenoj kvoti, Terra Solar i Novo Selo Power, najdalje su odmakli u izgradnji. Za obe solarne elektrane je prihvaćena cena od 89,8 EUR po MWh.

SE Lebane Novo Selo je završena i puštena u probni rad 17. novembra prošle godine, otkriva za portal eKapija generalni direktor Nikola Oklobdžija. Od ukupno 8 megavata, na aukciji je ponuđeno 6,4 megavata. Elektrana je izgrađena u Novom Selu u opštini Lebane, na 11 hektara zemlje.

Završena je i izgradnja SE IMT Knjaževac, a kako naš sagovornik otkriva, i ona je nedavno puštena u probni rad. Reč je o maloj elektrani na krovu fabrike IMT Knjaževac, snage 1,5MW od kojih je na aukciji ponuđen kapacitet od 1,2MW po ceni od 89,8 EUR po MWh.

Kako za portal eKapija objašnjava Oklobdžija, od ideje do realizacije, za elektranu SE IMT Knjaževac prošlo je 12 meseci, a za SE Lebane Novo Selo 13 meseci. Finansijska sredstva su obezbeđena kroz projektno finansiranje kod banaka, a naš sagovornik ističe da su zadovoljni saradnjom sa lokalnim institucijama.

- Naravno da bismo kao investitori uvek želeli da proces dobijanja neophodnih dozvola bude brži, međutim, s obzirom na okolnosti i na obim i sadržaj posla, vrlo smo zadovoljni podrškom lokalnih institucija koje su radile zajedno sa nama na ova dva projekta u delu izdavanja neophodnih dozvola i rešenja - zaključuje Oklobdžija.


Hiperion Sol - Margisol do juna

Solarna elektrana "Margisol", za koju je Hiperion Sol dao najnižu ponudu na prvoj aukciji, 88,65 EUR po megavat-satu, u fazi je izgradnje. Elektrana instalisane snage 4MW gradi se na teritoriji opštine Ćuprija, a kako saznajemo u Hiperion Solu, izvode se radovi na izgradnji trafo stanice i priprema za postavljanje konstrukcije i solarnih panela.

- Početak rada solarne elektrane je planiran krajem maja ili početkom juna ove godine - kažu u kompaniji.

Finansijska sredstva su obezbeđena, a od ideje do realizacije proteklo je dve godine. Za razliku od drugih učesnika aukcija, u ovoj kompaniji nisu zadovoljni brzinom dobijanja svih potrebnih dozvola.

- Deo procedura za dobijanje neophodnih dozvola su urađene dobro, tj. realizuju se preko elektronskih platformi na portalima, kao što je CEOP i Aukcija. Proces bi bio znatno unapređen, ukoliko bi sve ostale procedure bile digitalizovane, tako da se jasno vidi u kojoj fazi je određeni zahtev i kada će biti završen - kažu u Hiperion Sol.

Neki investitori su zadovoljni brzinom dobijanja dozvola, drugi predlažu digitalizaciju (Foto: Unsplash / Scott Graham)Neki investitori su zadovoljni brzinom dobijanja dozvola, drugi predlažu digitalizaciju


Na nove aukcije mogu se prijaviti pobednici prvih aukcija

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je nedavno da će se ove godine organizovati drugi krug aukcija za novih 400 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. Na naše pitanje da li će druge aukcije biti održane u prvoj polovini 2024. godine, nismo dobili precizan odgovor.

- U skladu sa Trogodišnjim planom aukcija, aukcije će biti održane tekuće, 2024. godine - kažu u MRE za eKapiju i dodaju da se mogu prijaviti pobednici prvih aukcija: - Ali samo za druge elektrane, odnosno za onaj deo elektrana za koji nisu dobili podsticaje, pri čemu ukupni procenat elektrane za koji se traže podsticaji ne može biti veći od 70% kapaciteta elektrane.

Marija Dedić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.