NavMenu

Uber stiže u Srbiju? - Od taksista poruka da je to "nelegalno koliko i prodaja kokaina"

Izvor: Danas Petak, 01.03.2024. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/freestocks-photos)
Kompanija Uber je prošle godine prvi put od osnivanja 2009. poslovala sa dobitkom, a sada najavljuje i širenje na tržište Srbije i Slovenije. To nagoveštava Morena Šimatić, direktorka Ubera u Hrvatskoj, koja je tokom gostovanja na Bloomberg Adria TV rekla da Uber konstantno evaluira nove lokacije na kojima može nastupati, i da se istražuje i tržište naše zemlje.

Dejan Gavrilović, predsednik udruženja potrošača Efektiva, ističe za Danas da je za građane dobro da postoji konkurencija u prevozu putnika, jer to obezbeđuje bolje uslove za same korisnike.

- Kada je veća konkurencija, potrošačima može da se pruži kvalitetnija usluga i niža cena. Oni bi od dolaska Ubera verovatno profitirali, a čim su i taksisti protiv, u tome ima nečega što bi njima kvarilo priču. A to što je može kvariti je bolja ili povoljnija usluga konkurenta, što opet ide u korist potrošača - govori Gavrilović.

Kako ističe predsednik Efektive, u slučaju dolaska novog igrača, među svim učesnicima postojala bi borba, te bi u tom smislu Uber bio rival drugim pružiocima usluga.

- Svi oni se bore cenovno ili kvalitetom. Kao što bi četvrti operator bio konkurencija postojećim telekomunikacionim operatorima, tako bi i Uber bio konkurencija taksistima, Kar gou i Jandeksu - zaključuje on.

Sa druge strane, Vlado Bulatović, predsednik Strukovnog udruženja taxi-preduzetnika Sitab, kaže da nema potrebe ni razmatrati dolazak Ubera na tržište Srbije, jer je, prema njegovim rečima, to nezakonita radnja.

- Uber ne može da dođe, jer u zakonu postoji zabrana za sve takve aplikacije, i to je početak i kraj priče. Tokom izrade poslednjeg zakona jasno je naznačeno radi zaštite same države i korisnika taksi prevoza da Uberu nije dozvoljeno poslovanje. Sve to kako bi građane vozili isključivo licencirani vozači u vozilima u kojima putnici imaju osiguranje - podvlači Bulatović.

On ilustruje da bi nastupanje Ubera na domaćem tržištu bilo jednako nedozvoljeno kao prodaja kokaina, te da se, sledeći tu logiku, taksisti uzdaju da će država da reaguje i suzbije nezakonite poteze.

- U Beogradu i ostatku Srbije taksi prevoz mogu da obavljaju samo lica koja imaju dozvolu nadležnog organa lokalne samouprave, koji imaju sve kvalifikacije za taksi vozača, i u vozilima koja su sertifikovana za taksi prevoz. Zakon mora da se poštuje, valjda je to suština postojanja svake države. Pomenute najave su probni baloni, a u zakonu je striktno na insistiranje Sitaba uneto da je Uber ovde zabranjen - poručuje on.

Naposletku, Bulatović podseća da taksisti na svakih šest meseci moraju raditi tehnički pregled, plaćati skuplje registraciju vozila, i redovno izmirivati porez. Zato, napominje on, dovođenje novog igrača na tržište ne bi bilo relevantno, jer je sada uveden red u taksi prevoz.

Podsećamo, iako veliki broj građana Uber poistovećuje sa taksijem, osnovna razlika između ove dve opcije za prevoz putnika je što se Uber naručuje preko aplikacije, u kojoj se zakaže prevoz od jednog mesta na drugo. Plaća se kreditnom karticom, i ova aplikacija funkcioniše slično kao Car Go koji već posluje u našoj zemlji.

S obzirom na to da je iz perspektive većeg broja građana sistem nalaženja prevoza preko Car Go aplikacije jednostavniji od naručivanja taksija, domaći taksi prevoznici mesecima su protestovali i blokirali saobraćaj, tražeći zabranu ove kompanije. Zato su insistirali da se primeni Zakon o drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu u novembru 2018. godine, uz naknadne dorade kojima su promenjene definicije limo servisa.

Uprkos tome, Car Go je nastavio da radi kao kompanija koja se bavi "pružanjem inovativne pomoći na putu", registrovana kao udruženje građana, a Ministarstvo saobraćaja ocenilo je da Kar Go koristi "rupu u zakonu".

Osim u Srbiji, vozači taksija protiv sličnih kompanija protestovali su i u drugim zemljama. U Ruminiji taksisti su mesecima izražavali nezadovoljstvo usmereno protiv Ubera. Slično se desilo i u gradovima širom Nemačke, gde su vozači taksija ustali protiv odredbe Zakona o saobraćaju koje predviđaju lakše poslovanje komapnija poput Ubera.

Da li Uber ima zakonsku podlogu da dođe u Srbiju, iz Ministarstva saobraćaja nisu odgovorili.

U Uberu su izjavili da ih raduju rezultati koji pokazuju kako je Uber prošlu godinu zaključio s 1,9 mlrd USD neto dobiti čime je tržišna vrednost kompanije porasla iznad 150 mlrd USD. Ali, kako su dodali, u poslovnim planovima za tekuću godinu Uber će i dalje regionalno primarno biti fokusiran na tržište Hrvatske na kojem posluje s najvećim udelom profitabilnosti u ukupnom prihodu kompanije.

- Konkretni planovi za širenje u druge zemlje regiona tačnije na Srbiju i Sloveniju, za sada ne postoje - naveli su iz Ubera.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.