NavMenu

Srbijagas planira gradnju još tri nova skladišta i dva gasna interkonektora

Izvor: RTS Petak, 01.03.2024. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/63ru78)Ilustracija
Predstavnicima zemalja Evropske unije Srbijagas je u Nišu predstavio planove gasnih investicija uz mogućnost podrške Brisela. Srbija ima sve važniju poziciju u regionalnom snabdevanju.

Za godinu i po dobiće i najsavremeniju laboratoriju, četvrtu u Evropi za merenje kvaliteta i protoka gasa. Gasni interkonektor izgrađen je uz podršku Evropske unije, proradio je prošle godine i doneo našoj zemlji alternativu u snabdevanju, pa se najavljuje i povećanje kapaciteta.

- On ima izuzetnu važnost i u ekonomskom i u političkom smislu da bi se zaštitile energetske potrebe srpske industrije i domaćinstava i da bi se smanjila zavisnost od jednog snabdevača. Ovom investicijom Evropska unija je potvrdila važnost koju daje energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji u Srbiji - rekla je direktorka Odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji, Andrea Hohuber.

U Srbijagasu očekuju i dalju podršku jer naša zemlja ima sve mogućnosti da bude važna tranzitna ruta na Južnom gasnom koridoru. Uz proširenje skladišta Banatski dvor, u planu je gradnja još tri nova skladišta i dva gasna interkonektora.

- Niš - Makedonska granica. Kolege iz Grčke su nam rekle da se već radi gasovod iz Grčke do Makedonije, tako da verujem da će i taj interkonektor za godinu i po dana biti u fukciji. Spomenuli smo da krećemo da radimo i interkonektor prema Rumuniji. To je samo šest kilometra, ali treba izgraditi od Beograda da bi to bilo funkcionalno - kaže generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović.

Uvoz ruskog gasa u Evropsku uniju sa 40% pao je na 8 procenata. Gasovodi Severni tok su onesposobljeni, a ukoliko Ukrajina do kraja godine ne produži ugovor o trazitu, prestaće i dotok tom trasom. Tako da se sve više računa na Južni gasni koridor i snabdevnje LNG terminala i Azerbejdžana.

- Evropa se poprilično oslobodila zavisnosti od ruskog gasa. Evropa uvozi gas iz Azerbejdžana. Azerbejdžan ima energetski dil sa Rusijom tako da možda postoje alternativne rute kako ruski gas nalazi put ka Evropi - rekao je ekonomista Ivan Ostojić.

Ove sedmice Evropska komisija pozvala je članice da nastave ograničenje potrošnje gasa od 15 odsto, koje važi već dve godine, uz ublažavajuću preporuku da to bude na dobrovoljnoj osnovi. Stručnjaci ocenjuju - to je znak da energetskoj krizi još nije kraj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.