NavMenu

U Sokobanji proradio novi sistem grejanja - Toplotne pumpe koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: ekologija.gov.rs)
U Sokobanji je proradio novi sistem grejanja – toplotne pumpe koje za grejanje dve škole (Srednja škola "Branislav Nušić" i Osnovna škola "Mitropolit Mihailo") koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa.

Ministarka zaštite životne sredine u Irena Vujović koja je posetila danas Sokobanju navela je da su puštanjem u rad novog sistema stavljeni van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je značajno unapređen kvalitet vazduha u samom centru opštine. Ministarka je ocenila da je projekat u Sokobanji odličan primer za to kako termalne vode mogu da se iskoriste za grejanje, ali i kao odlična mera za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Zahvaljujući ovom projektu, kako je dodala, više od 1.000 đaka u dve škole i ljudi koji žive i rade u blizini imaju čistiji vazduh i bolju životnu sredinu.

- Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu to da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za lečenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru - rekla je ministarka.

Ona je dodala da je važno i to što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne vode, čijom se ponovnom upotrebom poštuju principi cirkularne ekonomije.

Vujović je ukazala na to da je ovaj inovativan projekat, čija vrednost premašuje 23 miliona dinara, odmah prihvaćen i da je Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo 16,5 miliona dinara, a ostatak je obezbeđen iz sredstava EU.

Ona je zahvalila partnerima iz EU i UNDP, uz čiju se pomoć realizuje dosta projekata važnih za unapređenje životne sredine, ali i opštinskom rukovodstvu koje je sprovelo ovakav projekat.

Ministarka je navela da u ovom momentu sličan primer postoji u Vranjskoj Banji, pozvavši i druge lokalne samouprave koje za to imaju mogućnost da uzmu u obzir geotermalni potencijal.

Projekat je deo krovne inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji", koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatno finansiranje vlada Švedske, Švajcarske i Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Hoće li Fabrika hartije Milana Vape postati novi dom Muzeja Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle biće ubuduće "na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu" najnoviji je plan države za novu lokaciju ove ustanove kulture, a koji je obznanila ministarka kulture Maja Gojković navodeći da se trenutno za to radi projektni zadatak. Resorna ministarka ipak nije precizirala o kojoj tačno lokaciji na tom potezu država razmišlja, ali nekoliko poznatih u jednačini o budućem domu Muzeja Nikole Tesle moglo bi da pomogne u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.