NavMenu

Realni rast BDP u četvrtom kvartalu 2023. godine 3,8%

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freepik / ijeab)Ilustracija
Realni rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,8%.

Kako je navedeno u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2023. godine od 0,9% u odnosu na prethodni kvartal.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, dobijen na bazi kvartalnog obračuna, iznosio je 2,5% u odnosu na prethodnu godinu. Godišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda, kao rezultat godišnjeg obračuna, biće objavljena 1. oktobra 2024. godine u saopštenju Bruto domaći proizvod, 2023, navode u RZS.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 7,7%, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 3,4% i sektoru građevinarstva, 7,4%.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u četvrtom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 2,5%, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 3,4%, izdaci za finalnu potrošnju države, 5,9%, bruto investicije u osnovna sredstva, 5,2%, izvoz robe i usluga, 0,3% i uvoz robe i usluga, 4,2%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Saobraćaj

Spremaju se izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja - Zabrana međusobnog preticanja kamionima na autoputu i ograničenje snage motora za vozače do 25 godina

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima će znatno biti pooštrene kazne za bahate vozače i one koji ne poštuju propise, izjavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić. Jedna od novina, kako je dodao, biće i ograničenje snage motora za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.