NavMenu

Beograd dobija još jednu fabriku vode - Makiš 3 doneće Beograđanima 7.000 litara pitke vode u sekundi, postoji i mogućnost gradnje Makiša 4

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: ECOlogica URBO/Zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, screenshot)
JKP Beogradski vodovod i kanalizacija podneo je resornom ministarstvu zahtev za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta gradnje novog postrojenja za preradu pitke vode Makiš 3.

Lokacija planiranog proširenja kapaciteta kompleksa postrojenja za preradu vode (PPV) Makiš postrojenja za preradu
vode Makiš 3 je u postojećem kompleksu postrojenja Makiš, gde su već izgrađene procesne linije Makiš 1, Makiš 2 i Jezero, u obuhvatu plana detaljne regulacije Ada Ciganlija, na udaljenosti od oko 130 metara od Savskog jezera.

Parcele na kojima će biti izgrađeno postrojenje na KO Čukarica su 12632/1, 12632/2, 11771/3, 11771/5, 11771/6, 11771/7 i 11771/11, na kojima se trenutno nalaze površine za sportsko-rekreativne aktivnosti na kopnu i komercijalne aktivnosti u manjem obimu.

U zahtevu koji je izradila ECOlogica URBO doo iz Kragujevca ističe se da je namena prostora saglasna sa namenom zemljišta u važećem planskom dokumentu, te da je projekat Makiš 3 "moguć i ekološki prohvatljiv".

U dokumentu se navodi da je trenutni kapacitet kompleksa Makiš je oko 3600 l/s i uslovljen mnogim faktorima kao što su isključenje postrojenja Jezero zbog neophodne rekonstrukcije, nedovoljan kapacitet objekata za plasman prerađene vode itd.

- Kompleks Makiš imaće ukupni kapacitet od 5000 l/s (Makiš 1 i Makiš 2 2x1000 l/s i Jezero 2x500 l/s), tek nakon završetka rekonstrukcije hemijske zgrade, proizvodnog pogona Jezero, nove crpne stanice čiste vode Makiš, potisnog cevovoda do rezervoara Bežanija i tretmana tehnoloških otpadnih voda i voda od pranja filtera – navedeno je u zahtevu.

Nakon planirane izgradnje Makiša 3, dodaje se, kompleks će imati ukupni kapacitet od 7000 l/s pitke vode.

Projektom je planirana izgradnja nove crpne stanice čiste vode Makiš kapaciteta 7000 l/s i nova procesna linija Makiš 3 kapaciteta 2000 l/s.

U prvoj fazi realizacije projekta u planu je izgradnja nove procesne linije Makiš 3.

Ističe se da će tehnološki proces prečišćavanja površinske vode u vodu za piće je isti na svim tehnološkim linijama kompleksa Makiš, s tim što će u Makišu 3 biti i određenih poboljšanja i proširenja postojećih uređaja, pa će, na primer, za ozonizaciju biti biti korišćene tri komore, umesto dve kao na ostatku postrojenja.


Projektom su obuhvaćeni sledeći objekti u sklopu postrojenja za preradu pitke vode Makiš 3: razdelno okno, predozonizacija i bistrenje, glavna ozonizacija, pumpna stanica za pranje, dvoslojni PA filteri, GAU filteri, komresorska zgrada, UV dezinfekcija, rezervoar čiste vode, laboratorija, hemijska zgrada i nova predtaložnica

Ako bude potrebno, navodi se u dokumentu, na novo razdelno okno biće povezana i buduća procesna linija Makiš 4.

Podsetimo, gradnja Makiša 3 najavljivana je u par navrata proteklih godina. Pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je projektovanje nove fabrike vode u okviru kompleksa Makiš, koja bi, kako je rekao "trebalo da donese novih 5.000 litara u sekundi, čime bismo Beograd obezbedili za narednih 20 do 30 godina".

Gradnja Makiša 3 pominjana je i u kontekstu rešavanja problema vodosnabdevanja Lazarevca, pa je početkom 2022, prilikom obilaska gradnje tri reni bunara u Vreocima, Vesić kazao da će to "potpuno rešiti pitanje vodosnabdevanja u Lazarevcu u onim delovima gde je bilo problema, ali da je budućnost Lazarevca je svakako priključenje na planiranu fabriku vode Makiš 3".

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.