NavMenu

Objavljen poziv za iskazivanje interesa za nadzor gradnje brze pruge Beograd-Niš

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.02.2024. 09:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija Evropske unije u Srbiji je u ime kupca, Infrastrukture železnice Srbije, oglasila poziv za iskazivanje zainteresovanosti za vršenje nadzora nad gradnjom brze pruge Beograd-Niš.

Kako se podseća u pozivu, projekat podrazumeva modernizaciju, rekonstrukciju i dogradnju oko 230 km pruge Beograd-Niš radi njene bolje povezanosti sa evropskim železničkim mrežama i predstavlja juednu od najvažnijih investicija u proširenu TEN-T Core mrežu.

Investicija je procenjena na 2,8 mlrd EUR a Srbija namerava da finansira projekat iz više izvora, uključujući Evropsku investicionu banku, Evropsku banku za obnovu i razvoj i Investicioni okvir za zapadni Balkan.

Rok za iskazivanje interesa za nadzor gradnje brze pruge je 2. april do 10 sati, a tog dana će, kako je najavljeno biti izdato i saopštenje o datumu raspisivanja tendera.

O ostalim detaljima OVDE.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je pre mesec dana da će prvi tenderi za nadzor u okviru projekta izgradnje brze pruge od Beograda do Niša biti raspisani krajem januara.


- Tokom januara biće raspisani prvi tenderi za nadzor u okviru tog projekta, u maju ili junu tender za izgradnju druge i treće deonice, i u decembru biće raspisan tender za izgradnju prve deonice - rekao je Vesić na TV Pink.

Nebojša Šurlan, generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije objasnio je projekat podeljen na tri sekcije - prva je od Resnika do Velike Plane, druga od Velike Plane do Paraćina i treća od Paraćina do Trupala.

- Za sekcije dva i tri očekujemo idejne projekte da budu završeni u junu ove godine, a za sekciju jedan da bude gotova u novembru - rekao je Šurlan.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.