NavMenu

Veliki naučno-poslovni forum Trst 2024 od 1. do 4. oktobra - Prilika i za kompanije iz Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 28.02.2024. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustarcija
Ambasada Italije u Beogradu bila je domaćin prve u nizu prezentacija za promociju Velikog naučno-poslovnog foruma 2024 (Big Science Business Forum 2024 - BSBF), uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova. BSBF je događaj koji će od 1. do 4. oktobra 2024, dovesti predstavnike najvećih i najvažnijih evropskih istraživačkih organizacija u Trst da razgovaraju o mogućnostima saradnje sa svetom industrije i komercijalnim partnerstvima između lokalnih aktera i velikih naučnih organizacija na tržištu Big Science Organizations, saopšteno je iz italijanske ambasade.

- Ovo je sektor koji godišnje mobiliše resurse od oko 10 mlrd EUR na evropskom nivou i važno tržište posebno za kompanije koje teže da promovišu svoju međunarodnu dimenziju. Big Science market takođe nudi priliku za saradnju sa velikim laboratorijama i istraživačkim infrastrukturama kako bi se razvila nova rešenja, usluge i najsavremenije tehnologije, koristeći napredne veštine i sposobnosti - navodi se u saopštenju.

Događaju u Beogradu, koji je organizovala Ambasada u saradnji sa Centralnoevropskom inicijativom (CEI), regijom Furlanija-Julijska krajina, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije (PKS), prisustvovale su brojne kompanije iz zemlje, kao i predstavnici Vlade Srbije, glavnih domaćih istraživačkih i inovacionih organizacija i naučno-tehnoloških parkova Srbije. Među govornicima bili su i odbornica za rad, obuku, obrazovanje, istraživanje, univerzitet i porodicu regije Furlanija-Julijska krajina, Alesija Rozolen, generalni sekretar CEI Roberto Antonione, kao i direktor organizacije domaćina BSBF Trst 2024, Paolo Akunco iz kompanije ENEA.

- Izbor Beograda kao mesta gde će se održati prva prezentacija Big Science Business Forum 2024 pokazuje značaj koji Italija pridaje Srbiji kao strateškom ekonomskom partneru u regionu - izjavio je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori. - Srbija mnogo ulaže u sektore sa visokim tehnološkim sadržajem: IKT, agrotehnologija, biotehnologija i veštačka inteligencija. Big Science Business Forum pružiće dodatnu priliku srpskom inovacionom ekosistemu da ojača svoje veštine - dodao je Gori.

- Ovo je prva zvanična poseta BSBF-a zemljama Centralne i Istočne Evrope. Otvorenost prema ovom važnom delu Evrope bio je jedan od naših prioriteta kada smo prvi put predstavili nacionalnu kandidaturu za domaćina Big Science Business Forum-a u ​​Italiji. Ovo će omogućiti poslovnom i naučnom svetu Centralno-istočne Evrope da u potpunosti iskoristi mogućnosti za ekonomski rast i tehnološki razvoj koje nudi evropsko tržište Big Science. Zahvaljujem se Ambasadi Italije u Beogradu i CEI – Centralnoevropskoj inicijativi na dragocenoj saradnji - izjavila je odbornica za rad, obuku, obrazovanje, istraživanje, univerzitet i porodicu regije Furlanija-Julijska krajina, Alesija Rozolen.

- Proširenje EU na Zapadni Balkan, koje Centralnoevropska inicijativa zdušno podržava, obuhvata i snažnu ekonomsku integraciju u strateškim sektorima Big Science-a. Siguran sam da će srpske kompanije i oni koji rade u ovom sektoru moći da iskoriste mogućnosti koje nudi Big Science Business Forum 2024, i da će aktivno učestvovati u stvaranju evropskog tržišta Big Science-a - izjavio je generalni sekretar CEI Roberto Antonione.

- Dodeljivanje organizacije ovogodišnjeg evropskog BSBF-a Italiji priznanje je vodeće uloge koju naš sistem Italije igra u svetu Big Science-a. Ova uloga dobija posebno značenje zahvaljujući posvećenosti da se novi subjekti iz drugih zemalja uključe u izgradnju ovog inovativnog sektora zajedničkog evropskog tržišta - rekao je direktor organizacije domaćina BSBF Trst 2024, Paolo Akunco iz kompanije ENEA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.