NavMenu

Novi Trg Republike preko puta Palate Srbija - U Bloku 26 napreduje gradnja tri stambeno-poslovna objekta, najviši će imati 17 spratova

Izvor: Gradnja.rs Sreda, 28.02.2024. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: Danijela Stanimirović Gavrilov/eKapija)
Preko puta Palate Srbija, u Bloku 26, za dve godine bi trebalo da bude završen prvi od tri nova stambeno-poslovna objekta, prenosi portal Gradnja.

Pripremni radovi na prvom, najvišem objektu uz Bulevar Mihajla Pupina počeli su sredinom 2022. godine i do sada su izgrađena prva četiri, od ukupno 17 spratova. Po projektu čiji je razrađivač Energoprojekt Arhitektura i Urbanizam, ovaj objekat će se sastojati od dva dela - stambenog, visine oko 65 metara, i poslovnog od osam spratova, koji je zasad stigao do drugog sprata.

Pored ovog objekta, investitor GP Napred je predvideo i gradnju jedne višespratnice uz Ulicu španskih boraca i jedne uz Ulicu antifašističke borbe. Sva tri zdanja imaće više od 700 stanova i zelene krovove. U navedenom kompleksu predviđena je i gradnja dečjeg vrtića i ambulante.

Kako podseća portal Gradnja, transformacija Bloka 26 počela je pre više od dvadeset godina izgradnjom poslovnih zdanja od po šest spratova. Tada su sagrađeni i pravoslavna Crkva Svetog Simeona Mirotočivog i parohijski dom.

Kao planski osnov za izgradnju u Bloku 26 poslužilo je rešenje sa urbanističko-arhitektonskog konkursa iz 2008. godine na kome su prvu nagradu osvojile arhitekte Jovan Mitrović i Dejan Miljković. Ovaj autorski dvojac predvideo je i četiri poslovne kule od po 120 metara prema Bulevaru Zorana Đinđića.

Njihove ideje dobile su potvrdu u planu detaljne regulacije od pre sedam godina. Izmenu tog planskog dokumenta 2018. godine pokrenuli su vlasnici ovog atraktivnog zemljišta, kompanije GP Napred i Energoprojekt holding.

Urbanistički projekat iz 2019. godine zaokružio je proces prenamene u okviru planiranih zgrada. Površine za stanovanje preraspodeljene su u sva tri zdanja, a njihova ukupna površina nije menjana i iznosi oko 203.000 kvadratnih metara.

Projektom je predviđena i izgradnja Centralnog trga sa fontanom u Bloku 26, kao pandan Trgu Republike, pored Hrama Svetog Simeona Mirotočivog. Taj javni prostor bi trebalo da bude oaza za žitelje i korisnike tri planirane stambeno-poslovne zgrade.

Urbanističkim projektom nisu obuhvaćene parcele na kojima su predviđene poslovne kule prekoputa Štark arene jer za njih još nisu pronađeni partneri koji bi bili spremni da ulože u izgradnju više od 240.000 kvadratnih metara poslovnog prostora.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.