NavMenu

Da li još neko veruje u reciklažu tekstila? - Švedska kompanija podnela zahtev za stečaj

Izvor: eKapija Sreda, 28.02.2024. 09:55
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Volha Flaxeco)
Švedska kompanija za recikliranje tekstila, Renewcell, koju podržava modni lanac H&M, podnela je zahtev za stečaj u Okružnom sudu u Stokholmu jer "nije uspela da osigura dovoljno finansiranja".

Renewcell je jedna od retkih kompanija na tržištu koja je pravila novi materijal od 100% tekstilnog otpada, najčešće pamuka. Kreirali su novi materijal, takozvani Circulose, koji su njihovi klijenti kasnije koristili za pravljenje viskoze, liocela, modala.

Krajem 2023, kompanija je smanjila proizvodni kapacitet zbog nedostatka prodaje, a u januaru 2024. najavila je smanjenje radne snage za 25% kao deo strateškog restrukturiranja.

Renewcell je pokušao da osigura novo finansiranje i pregovarao sa svoja dva najveća deoničara, H&M-om i kompanijom za materijale Girindus, te potencijalnim novim investitorima i bankama. Međutim, kako se navodi u saopštenju, razgovori nisu rezultirali rešenjem koje bi kompaniji osiguralo "potrebnu likvidnost i kapital za osiguranje njenog poslovanja u budućnosti".

Majkl Berg, predsednik Renewcell, izrazio je žaljenje zbog odluke o stečaju i istakao da su uložili mnogo vremena i truda u pokušaje osiguravanja potrebne likvidnosti.

- Kao deo pregovora, imali smo intenzivne razgovore s trenutnim glavnim vlasnicima, novim investitorima i našim bankama, kao i drugim deoničarima. Međutim, ti razgovori nisu bili uspešni. Ovo je tužan dan za životnu sredinu, naše zaposlene, deoničare i to je dokaz nedostatka vođstva i potrebne promene u modnoj industriji - istakao je Berg.

Renewcell je prvu fabriku za recikliranje pamuka i celuloznog tekstilnog otpada otvorio u Švedskoj 2017. godine.

Postrojenje za recikliranje tekstilnih vlakana imalo je kapacitet obrade do 60.000 tona godišnje vlakna Circulose za upotrebu u proizvodnji tekstila. Krajem prošle godine, proizvodilo je samo oko 1.400 tona materijala mesečno. Prodaja je takođe bila ispod očekivanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.