NavMenu

Radovi na Linijskom parku za dva meseca - Na proleće nastavak uređenja budućeg zelenog koridora između Beton hale i Pančevačkog mosta

Izvor: Večernje novosti Sreda, 28.02.2024. 08:20
Komentari
Podeli
Jedna od celina budućeg Linijskog parka (Foto: Beograd.rs)Jedna od celina budućeg Linijskog parka
Uređenje Linijskog parka, koji će se u dužini od 4,8 kilometara protezati od Beton hale do Pančevačkog mosta biće nastavljeno za oko dva meseca, potvrdio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, koštaće 70,5 mil EUR, a do sada je od sveg planiranog posla završena samo prva od deset celina, na čijem delu je otkrivena Vodena kapija.

Preduslov za početak radova na ovom projektu bilo je izmeštanje pruge, koja od 2018. godine nije u funkciji, što su uradili radnici Infrastrukture železnice Srbije. Potom je krajem 2022. godine završena izgradnja prve celine Linijskog parka, od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova. Radovi su zatim potpuno stali, a gotovo da se poslednjih godinu dana nije ni pričalo o ovom projektu, iako su u budžetu grada bila opredeljena sredstva za ovaj projekat.

- U toku je pribavljanje neophodnih dozvola, tako da će radovi ubrzo biti nastavljeni. Radiće se celina po celina - uverava Stojčić.

Konzorcijum izvođača radova izabran je na tenderu krajem prošle godine, a ceo projekat finansiraće se iz budžeta grada.

Radove na prvoj celini Linijskog parka završilo je Gradsko zelenilo. Prostor od Beton hale do "Pančevca" je kao višenamensku zelenu oazu za rekreaciju i odmor osmislilo 55 mladih arhitekata, izabranih na pozivnom konkursu 2020. godine.

Prema projektu, Linijski park imaće pešačke i biciklističke staze, platoe za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene na otvorenom, trim-staze, skejt park, kafiće, restorane, umetničke paviljone, edukativne centre. Novom zelenom koridoru ukupno će pripasti 22,8 hektara priobalja.

Od toplane do marine

Budući Linijski park obuhvataće deo teritorija gradskih opština Stari grad i Palilula, tačnije prostor između SC "Milan Gale Muškatirović", regulacije reke Save do Beton hale, kao i regulacije Bulevara vojvode Bojovića i Dunavske ulice, uključujući i komplekse Toplane Dunav i Marine Dorćol.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.