NavMenu

Pokrenut projekat gradnje treće sekcije Transbalkanskog strujnog koridora - Raspisan pretkvalifikacioni poziv vezan za gradnju dvostrukog dalekovoda od Bajine Bašte do Obrenovca

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2024. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Elektromreža Srbije raspisala je poziv za pretkvalifikaciju u okviru regionalnog programa energetske efikasnosti u prenosnom sistemu III - Novi DV 2x400 kV Bajina Bašta Obrenovac.

Reč je o projektu novog dvostrukog dalekovoda Bajina Bašta-Obrenovac koji će predstavljati treću sekciju Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, regionalnog projekta izgradnje sistema za prenos električne energije 400KV naponskog nivoa koji će povezati Istočnu i Zapadnu Evropu.

Posao podrazumeva dogradnju postojeće TS 220/35 kV Bajina Bašta na nivo od 400 kV, a obuhvata projektovanje, nabavku, isporuku, montažu, ispitivanje i puštanje u rad.

Ovim će biti ugrađena dva nova transformatora 400/220 kV, 2x400 MVA i izgrađeno razvodno postrojenje 400 kV sa dvostrukim sistemom sabirnica koje se sastoji od sedam polja.

Takođe, deo posla je i opremanje TS Obrenovac sa jednim novim 400 kV DV i adaptacija jednog postojećeg DV 400 kV priključka u TS Obrenovac.

Do sada u okviru radova na izgradnji Transbalkanskog koridora završene za prenos struje prva sekcija od Pančeva do rumunskog grada Rešica i druga sekcija od Kragujevca do Kraljeva.

Nakon treće deonice, preostaje još da se izgradi deonica od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granice sa Bosnom i Hercegovinom.


Inače, tender za izgradnju dvostrukog dalekovoda Bajina Bašta-Obrenovac dužine 109 kilometara je prema najavama EMS-a trebalo je da bude raspisan još pretprošle godine.

Celokupan posao je, kako je navedeno u najavi tendera iz 2021. godine, vredan 59 mil EUR, bez PDV-a, a osim gradnje novog dvosistemskog dalekovoda 400KV, podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta sa 220 na 400 KV, kao i ugradnju visokonaponske opreme u dva dalekovodna polja u postojećem 400KV razvodnom postrojenju.

Detalje novog pretkvalifikacionog poziva koji ističe 2. aprila pogledajte OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Saobraćaj

Spremaju se izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja - Zabrana međusobnog preticanja kamionima na autoputu i ograničenje snage motora za vozače do 25 godina

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima će znatno biti pooštrene kazne za bahate vozače i one koji ne poštuju propise, izjavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić. Jedna od novina, kako je dodao, biće i ograničenje snage motora za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.