NavMenu

I Britanci u igri za finansiranje gradnje reverzibilnih hidroelektrana u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2024. 13:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dan Meyers on Unsplash)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Londonu sa izvršnim direktorom UK Export Finance Timom Ridom o mogućnostima za saradnju na finansiranju projekata u oblasti energetike u Srbiji.

UK Export Finance je agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja okuplja više stotina kompanija iz sektora bankarstva i finansijskih usluga, a glavna tema sastanka bila je mogućnost finansiranja projekata izgradnje reverzibilnih hidroelektrana, solarnih elektrana i skladišta energije.

Đedović Handanović je istakla da su reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3 među prioritetnim projektima koji treba da obezbede nesmetanu integraciju velikih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, što je ključno za ubrzanu energetsku tranziciju Srbije.

Ministarka je dodala da se, uporedo sa izradom neophodnih studija i tehničke dokumentacije, razgovara sa svim partnerima zainteresovanim za učešće u finansiranju ovih projekta kako bi bilo obezbeđeno da realizacija ovog velikog projekta bude maksimalno efikasna.

Predstavnici UK Export Finance upoznali su ministarku sa prednostima saradnje i finansiranja koje ova agencija nudi i istakli da Ujedinjeno Kraljevstvo ima zaokružen lanac vrednosti kojim mogu da podrže energetsku tranziciju u Srbiji, kao i iskustvo i dobru saradnju sa našom zemljom na velikim infrastrukturnim projektima u prethodnim godinama.


V. D. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković navodi da su za RHE Bistrica završeni idejni projekt i studija opravdanosti, i da je u toku izrada prostorne dokumentacije koja treba da stvori uslove za izgradnju projekta, kao i Studija uticaja na životnu sredinu, čiji završetak se očekuje u drugoj polovini godine, u septembru ili oktobru

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.