NavMenu

Čortanovci imali voz 139 godina, a odnela im ga nova pruga - Infrastrukura ŽS objašnjava zašto stanicu ne mogu da dobiju nazad

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2024. 15:19
Komentari
Podeli
Čortanovci - naserlje na Dunavu koje je godinama sve popularnije i među turistima i ljubiteljima vikend odmora (Foto: Rajko R. Karišić)Čortanovci - naserlje na Dunavu koje je godinama sve popularnije i među turistima i ljubiteljima vikend odmora
Nije im smetalo ni stanje one starije, sporije pruge kojom su mogli i do Beograda i do Novog Sada, ali svakako da su se žitelji Čortanovaca obradovali kada su saznali da će njihovo naselje biti među prvima koja će se naći na trasi prve brze pruge u Srbiji. Ta radost nije dugo trajala, jer kada je u martu 2022. konačno u saobraćaj puštena deonica brze pruge do 200 kilometara na čas od Beograda do Novog Sada, žiteljima ovog vojvođanskog naselja definitivno je postalo jasno da je železnička stanica Čortanovci trajno ukinuta i da se na njoj više neće zaustavljati putnički vozovi.

Otada do danas, kako bi privoleli nadležne da tu odluku preinače, žitelji Čortanovaca pisali su nadležnim institucijama, a u oktobru 2023. su pokrenuli i peticiju u okviru koje je, kako kažu, skupljeno 3.500 potpisa onlajn i još oko 1.000 na terenu, po selu.

- To smo predali ministarstvu. Nakon toga, ministarstvo nije u tom nekom roku od dve nedelje odgovorilo. Imali smo nekoliko protesta, jedan i ispred ministarstva, tri puta smo imali i svojevrsne zborove građana u samim Čortanovcima. U međuvremenu, u nekom momentu, ministarstvo nam je odgovorilo, ali negativno, što je bilo i očekivano. I oni su dali tu neka obrazloženja. Odgovorili su zašto je sada to komplikovano da se izvede. Prema njima zapravo i nemoguće, iako smo mi takođe stupili u kontakt sa nekim soabraćajnim inženjerima koji kažu da to nije nemoguće, da ima po Evropi, u Japanu, Americi, Engleskoj... primera gde u identičnim situacijama se voz zaustavlja. Oni su naveli da je neophodno, naravno, da postoje četiri koloseka, ali ima primera gde i brzi voz koji ide 200 na sat prolazi kolosekom uz peron, bez zaustavljanja. I to se najčešće rešava sigurnosnim barijerama da se punicima ne dozvoli da budu na peronu kada voz prolazi - navodi Lana Šepelj Košarčić.

Kako kaže obratili su se i Železnicama Srbije iz kojih su ih uputili na Infrastrukturu železnica Srbije.

- Oni su nam bukvalno prekopirali taj deo iz odgovora ministarstva. Iako smo njih pitali zašto je planirano da ne bude stanice, u tom odgovoru oni odgovaraju zašto je sada komplikovano da se stanica vrati, ali nema objašnjena zašto je ovako uopšte isplanirano, kako je projekat uopšte mogao da se pravi sa idejom da se izostavi ta stanica - ukazuje Šepelj Košarčić.

Kako dodaje, niko nije očekivao da tako nešto može da se desi, pogotovu što je reč o železničkom selu u kojem su generacije odrasle na vozovima.

- Ta železnička stanica postojala je 139 godina, pre nego što su je ukinuli. Saobraćajna veza Čortanovaca sa drugim mestima je sada inače katastrofalna, lokalni autobuski prevoz je izuzetno loš. Veza sa novom železničkom stanicom u Beškoj je gotovo nikakva. Lokalni autobusi svrate do te železničke stanice, ali mimo reda vožnje vozova. Ti autobuski polasci kasne, plus nisu usklađeni sa redom vožnje vozova. Bilo bi logično, ako su već izmestili železničku stanicu iz naselja, da je onda obezbeđena odgovarajuća autobuska veza naselja sa tom stanicom. Ali lokalna samouprava apsolutno nema nameru time da se bavi. Dve godine su skoro prošle od puštanja pruge, oni o tome ne pričaju, budžetom za ovu godinu nisu predvideli nikakva sredstva za rešavanje tog problema.

Šta dalje, ako ne bude željene rekacije nadležnih?

- Prošle nedelje smo organizovali radnu akciju, postavili smo tu sigurnosnu barijeru simbolično, tu gde bi mogao biti peron. Meštani su, osim toga, sredili tu staru železničku stanicu, koja je u međuvremu oronula, propala i zarasla u šiblje. Za dva sata je to sinulo. Za sada se tim nekim pravnim, legitimnim sredstvima borimo. Sledeći korak, u sledeći ponedeljak, biće protest ispred opštine Inđija. Nakon toga ćemo videti, nije isključeno da ćemo preduzeti neke raadikalnije korake - naglašava Lana Šepelj Košarčić.

Po svemu sudeći borba žitelja Čortanovaca za vraćanje njihove stanice na železničku putničku mapu će trajati još, jer kako se može zaključiti na osnovu odgovora Infrastrukture železnice Srbije dostavljenih eKapiji, vraćanje ove stanice nije u planu.

- Železnička stanica Čortanovci bila je u funkciji pre početka izgradnje brze pruge za 200 km/sat između Beograda i Novog Sada, sve do 1. februara 2019. godine, kada je zbog izvođenja radova saobraćaj vozova na ovoj relaciji bio u potpunosti obustavljen. Do tada, između Beške i Sremskih Karlovaca postojale su ukrsnica Čortanovci, stajalište Čortanovci Dunav i ukrsnica Karlovački Vinogradi, u kojima su se zaustavljali putnički vozovi, a vreme putovanja između njih je iznosilo svega tri, odnosno pet minuta po redu vožnje. Projektno-tehničkom dokumentacijom za izgradnju brze pruge na deonici Beograd–Novi Sad nije bilo predviđeno da u Čortanovcima postoji železnička stanica. Stajalište Čortanovci Dunav je takođe ugašeno, a za ukrsnicu Karlovački vinogradi bila je predviđena rekonstrukcija, kako bi se koristila samo za tereni železnički saobraćaj. Pre početka izvođenja radova, u skladu sa zakonskim obavezama i procedurama, ovaj projekat je u saradnji sa lokalnim samoupravama bio izložen na javni uvid i na njega nisu bile date nikakve primedbe. Na osnovu toga, pored ostalog, izdata je građevinska dozvola za izvođenje radova i izgradnju brze pruge između Beograda i Novog Sada - naglašavaju u ovom preduzeću navodeći i razloge zašto u Čortanovcima nije bilo moguće uspostavljanje železničke stanice na brzoj pruzi.

Regio vozovi, iako staju u obližnjim mestima na brzoj pruzi, kroz Čortanovce samo prolaze (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Regio vozovi, iako staju u obližnjim mestima na brzoj pruzi, kroz Čortanovce samo prolaze

Kao jedan od njih navodi se to što se na trasi brze pruge za brzinu vozova od 200 km/sat, putnički vozovi u stanicama ne smeju zadržavati na tzv. prolaznim kolosecima, već isključivo na zaustavnim staničnim kolosecima, kao što je to urađeno na brzoj pruzi u Sremskim Karlovcima i u Beškoj.

- Znači, prema postojećem stanju nekadašnje železničke stanice, odnosno ukrsnice Čortanovci, u njoj nije moguće zaustavljanje brzih vozova, koji saobraćaju 200 km/sat. Na novoizgrađenoj brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, u odnosu na stanje pre početka radova, pored ostalog i iz tih razloga ukinuta su službena mesta: Inđija Pustara, Čortanovci, Čortanovci Dunav i Karlovački Vinogradi. Osim toga, u Čortanovcima nije bilo tehničkih, niti prostornih mogućnosti da se stanični kapaciteti prošire i umesto dosadašnja dva koloseka, koji su prolazni za saobraćaj vozova, izgrade još dva koloseka, koji bi služili kao zaustavni. Blizina tunela i vijadukta u Čortanovcima, kao i reljef terena na kojem se nalazi nekadašnja železnička stanica ne omogućavaju bilo kakvo proširenje i dogradnju staničnih kapaciteta. To je bilo jasno definisano i prilikom projektovanja ovog dela brze pruge i zato su i urađena ovakva projektno-tehnička rešenja u Čortanovcima - naglašavaju u Infrastrukturi.

Kako ističu, ponovno uspostavljanje železničke stanice Čortanovci, zbog male udaljenosti (4 km) od novoizgrađene železničke stanice Beška, prouzrokovalo bi da putnički vozovi na toj razdaljini ne bi mogli sigurno i bezbedno da razviju projektovanu brzinu od 200 km/sat i blagovremeno zakoče pre ulaska u stanicu.

- Proširenje staničnih kapaciteta u stanici Čortanovci, čak i kada bi sada bilo moguće u tehničkom i saobraćajnom smislu, dve godine nakon puštanja u redovan saobraćaj brze pruge Beograd–Novi Sad, prouzrokovalo bi promene i privremene obustave funkcionisanja vozova na ovoj deonici. Na taj način, u potpunosti bi bio narušen kvalitet, brzina, tačnost, pouzdanost i efikasnost putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada - tvrde u Infrastrukturi.

Kako dodaju, na osnovu svega navedenog, ukoliko bi se u Čortanovcima ponovo uspostavila železnička stanica, to bi prouzrokovalo smanjenje brzine vozova sa 200 km/sat na maksimalno 160 km/sat, uz mogućnost da bi dozvoljena brzina mogla da bude i manja od toga, kao i promenu takta putničkih vozova na čitavoj brzoj pruzi Beograd – Novi Sad i samim tim smanjenje broja dnevnih polazaka, uključujući i direktan voz "Soko".

- To bi prourokovalo i kršenje evropskih standarda interoperabilnosti, koji su uvedeni na brzoj pruzi Beograd–Novi Sad, a na sve to međunarodna pruga za brzinu od 200 km/sat Beograd–Novi Sad–Subotica–Budimpešta zbog navedenog ne bi mogla da bude evropski koridor i ispuni standard TEN-T mreže. Infrastruktura železnice Srbije uvažava sve iskazane potrebe i interese građana Čortanovaca i peticiju koja je upućena. Međutim, imajući u vidu sve navedeno, Infrastruktura železnice Srbije je stava da u Čortanovcima ne može biti uspostavljena železnička stanica na brzoj pruzi za brzinu od 200 km/sat, jer to nije izvodljivo iz tehničkih, normativnih i saobraćajnih razloga, a ugrozilo bi i funkcionisanje putničkih vozova na ovoj deonici - kaću u ovom preduzeću.

Gradnja novih kilometara brze pruge kroz Srbiju je u toku, na deonici ka Subotici, a najavljen je i početak gradnje brze pruge ka jugu zemlje. Na naše pitanje, da li je projektom rekonstrukcije i modernizacije pruge ka Subotici planirano ukidanje dodtanih staničnih mesta, koja su postojala pre početka ovih radova, iz Infrastrukture nisu odgovorili. Pokretanje ovog pitanja nije bez razloga, pogotovu ako se zna da na deonici ka jugu zemlje ima dosta stanica (pruga Beograd-Niš) od kojih bi neke, upravo iz sličnih razloga, kao i Čortanovci trajno mogle da budu zbrisane za putničke železniče mape.

IŽS: Projekat modernizacije pruge podrazumeva primenu evropskih standarda interoperabilnosti

Kako podsećaju iz Infrastrukture, rekonstrukcija, modernizacija i izgradnja savremene pruge Beograd–Novi Sad–Subotica–državna granica sa Mađarskom–Budimpešta, podrazumeva rekonstrukciju postojeće jednokolosečne pruge i izgradnju drugog koloseka, kako bi se formirala savremena dvokolosečna pruga visokih performansi za mešoviti (putnički i teretni) saobraćaj i brzinu do 200 km/sat. Projekat modernizacije pruge, dodaju, podrazumeva primenu evropskih standarda interoperabilnosti, pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim i telekomunikacionim uređajima (ETCS nivo 2).

- Projekat je realizovan u potpunosti u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom i svim potrebnim dozvolama za izvođenje radova. U skladu sa projektnim rešenjem i građevinskom dozvolom, železnička stanica Beška na dotadašnjoj lokaciji je prestala da postoji. U okviru projekta brze pruge Beograd–Novi Sad izgrađena je nova železnička stanica Beška, na drugoj lokaciji. Pozicija novoizgrađene železničke stanice Beška pomerena je prema Čortanovcima. Novoizgrađena železnička stanica Beška na brzoj pruzisada je približno podjednako udaljena i od Beške i od Čortanovaca, oko četiri kilometra. Na taj način, novoizgrađena železnička stanica praktično je postala zajednička i za Bešku, kao i Čortanovce, s obzirom da je podjednako udaljena od ovih mesta - navode u ovom preduzeću, ali valja podsetiti da se već dugo, osim žitelja Čortanovaca i stanovnici Beške žale jer oni, iako stanicu zvanično imaju, nisu srećni zbog njenog izmeštanja sa stare lokacije.

Dejan AleksićKomentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.