Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.07.2011.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Atlantic Grupa" udvostručila prihode od prodaje

Zoran Stanković

U prvom polugodištu 2011. godine "Atlantic Grupa" je ostvarila prihode od prodaje u visini od 2.197,1 miliona kuna što je 104,8% više u odnosu na isti period lani. Operativna dobit (EBIT) bez jednokratnih uticaja dvostruko je veća u odnosu na isti period lani i iznosi 127,7 miliona kuna. Dobit pre kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) bez jednokratnih uticaja veća je 156,5% i iznosi 229,5 milijuna kuna, dok normalizovana neto dobit prije manjinskih interesa iznosi 14,5 milijuna kuna.

Glavnina rasta prihoda od prodaje rezultat je konsolidacije "Droga Kolinske" u rezultate "Atlantic Grupe", a dodatni doprinos ukupnom rastu prodaje dale su divizija Sportska i aktivna prehrana, koja beleži najsnažniji organski rast prihoda od prodaje od 19,5%, te divizija "Pharma" s rastom od 12,5%.

U prvoj polovini godine uspešno je dovršena integracija "Droge Kolinske" u sistem "Atlantic Grupe", uspostavljen je zajednički distributivni nastup na svim regionalnim tržištima, objedinjeni su logistički procesi, uspostavljen je centralizirani sistem nabavke kao i centralnog marketinga.

- Uspešnim sprovođenjem ključnih integracijskih aktivnosti s posebnim fokusom na distribuciju i logistiku na regionalnim tržištima, u prvom polugodištu 2011. godine "Atlantic Grupa" je ostvarila dvostruko višu prodaju i normaliziranu operativnu dobit u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Rast prodaje ostvaren je na gotovo svim važnijim tržištima pri čemu se posebno ističu Srbija, s organskim rastom od preko 9%, te Nemačka i Velika Britanija koje beleže dvocifrene stope rasta. U nastavku godine fokus se stavlja na poboljšanje i optimizaciju internih procesa, razvoj tehnika upravljanja operativnim i finansijskim rizicima te aktivni brand menadžment s glavnim ciljem ostvarenja sinergijskih potencijala i ispunjavanja postojećih finansijskih obveza - izjavio je Zoran Stanković, potpredsednik "Atlantic Grupe" za financije.

U ukupnoj prodaji "Atlantic Grupe" hrvatsko tržište učestvuje sa 28,6%, a slede ga tržišta Srbije sa 24,9%, Slovenije sa 11,9%, te Zapadne Evrope 9,0%. Sopstvene robne marke nakon uključivanja brendova "Droge Kolinske" učestvuju u prodaji sa 71,6%, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 17%, "Farmacia" sa 5,9%, dok proizvodi koje "Atlantic Grupa" proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu čine 5,5% prodaje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.