NavMenu

U ovoj godini drugi krug aukcija za novih 400 MW iz OIE

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2024. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Ove godine u Srbiji će se organizovati drugi krug aukcija za novih 400 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE), najavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović Handanović je to izjavila u Londonu, na panelu posvećenom ulaganjima privatnog sektora u obnovljive izvore energije, u okviru Investicionog foruma za Zapadni Balkan. Dodala je da će trogodišnji plan aukcija za period od 2023. do 2025. godine, koji je donet prošle godine, obezbediti najmanje 1.300 MW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije kroz privatne investicije, posredstvom aukcija i dodele tržišnih premija.

- Kroz prvi trogodišnji plan fokusirali smo se na velike investicije, jer samo na taj način možemo da napredujemo brže u procesu energetske tranzicije. Sledeći krug aukcija planiramo u ovoj godini i na njemu će biti ponuđen kapacitet od najmanje 400 MW za solarne i vetroelektrane - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila na to da postoji interesovanje investitora za ulaganja u obnovljive izvore energije, ali da je neophodno obezbediti ravnotežu između dva podjednako važna interesa - novih investicija i sigurnosti snabdevanja.

Ona je napomenula da je izmenama regulative u prošloj godini predviđena odgovornost investitora u pogledu balansne odgovornosti.

- Tražimo bankarske garancije za priključenje, a u slučaju da sistem ne može da integriše sve projekte u sistem za koji su podneti zahtevi za priključenje, investitor ima različite opcije da obezbedi dodatni kapacitet za balansiranje, kao što su baterijska skladista, ukazala je ona.

Đedović Handanović je istakla da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uspostavila unutardnevno tržište električne energije, kao i da je zajedno sa Slovenijom osnovana regionalna berza električne energije i da očekuje da joj se pridruži i Mađarska.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.