NavMenu

RGZ: Imovinsko-pravni problemi EI Niš posledica decenijskog nemara

Izvor: Južne vesti Utorak, 27.02.2024. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/ronstik)Ilustracija
Decenijski nemar i upravljenje imovinom u nekadašnjoj Elektronskoj industriji Niš razlozi su imovinsko-pravnih problema preduzetnika koji posluju u krugu fabrike, a ne rad katastra, zaključili su iz ove ustanove. Oni su i upitali zbog čega na sastanku koji su predstavnici Grada Niša organizovali sa preduzetnicima nisu pozvani njihovi predstavnici i poručuli da time cilj nije bio da se problemi reše. Nude pomoć i podršku, ali kada se usaglase oko vlasništva nad nepokretnostima.

Republički geodetski zavod je i institucija na koju su se najviše žalili preduzenici koji posluju u krugu nekadašnje Elektronske industrije na sastanku sa čelnicima grada. Ćutanje administracije, problem oko upisivanja u katastar, predmeti koji stoje mesecima i godinama, čak i korupcija, neki su od problema koji su se čuli od preduzetnika na račun katastra, na sastanku koji su juče organizovali predstavnici Grada Niša.

Iz Republičkog geodetskog zavoda ističu da su problemi sa kojima su suočeni ozbiljni i da zahtevaju hitnu pažnju, a da je rešavanje imovinsko-pravnih problema složen proces u koji moraju biti uključeni svi.

Katastar je spreman, kako tvrde, da nakon rešavanja međusobnih odnosa i usaglašavanja oko vlasništva nad nepokretnostima te odnose registruje u skladu sa zakonskim rokovima.

- Bitno je naglasiti da bilo kakav pokušaj uticanja na rad katastra izvan zakonskih okvira ugrožava pravnu sigurnost građana i podriva poverenje u institucije, što Republički geodetski zavod neće dopustiti. Izražavamo iznenađenje i razočaranje što predstavnici Republičkog geodetskog zavoda nisu bili pozvani na sastanak gde su naš rad i pitanja kojima se bavimo prikazani kao glavni krivci. To dodatno potvrđuje da je cilj skupa bio usmeren na postizanje drugačijih interesa, a ne na rešavanju stvarnih problema - navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Zaključili su da sve relavantne strane svoja pravi i interese ostvare kroz zakonske okvire, a da su spremni da im pruže potrebnu podršku, garantujući pravnu sigurnost i transparentnost u svakom koraku, kao i to da su uvereni da zajedničkim naporima mogu prevazići postojeće prepreke i doprineti stabolnosti i razvoju lokalne zajednice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.