NavMenu

Raspisan tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pećincima

Izvor: eKapija Utorak, 27.02.2024. 09:31
Komentari
Podeli
Lokacija budućeg postrojenja (Foto: Screenshot)Lokacija budućeg postrojenja
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pećincima.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će se nalaziti na parceli br. 1688/1 u K.O. Pećinci, koja raspolaže sa osnovnom infrastrukturnom opremljenošću. Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda planira se na lokaciji postojećeg postrojenja.

Projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pećincima je, kako se ističe u dokumentaciji, urađen 2006. godine za ukupni kapacitet od 8800 ES. Ovim projektom je predviđen zajednički tretman otpadnih voda za naselja Pećinci, Popinci, Sibač, Prhovo i Subotište i određena lokacija postrojenja pored naselja Pećinci. Realizacija izgradnje postrojenja je planirana u dve faze - prva faza izgradnje je realizovana 2008. godine i obuhvatila je izgradnju ulazne crpne stanice, mehaničkog tretmana otpadne vode, jedne linije biološke obrade otpadne vode i liniju za ugušćavanje i obezvodnjavanje mulja. Izvedeni kapaciteti mehaničkog tretmana otpadne vode i tretmana mulja zadovoljavaju pun kapacitet postrojenja, dok je kapacitet ulazne pumpne stanice i biološkog reaktora 4400 ES.

U drugoj fazi je predviđeno proširenje kapaciteta ulazne pumpne stanice dodavanjem još jednog pumpnog agregata i prateće opreme odgovarajućeg kapaciteta kao i izgradnja još jedne linije biološke obrade otpadne vode identične liniji izvedenoj u prvoj fazi sa bazenom za prethodnu denitrifikaciju, aeracionim bazenom i naknadnim taložnikom, navodi se u dokkumentaciji.

Projekat dogradnje druge faze postrojenja u skladu sa ovako definisanim konceptom je, kako se‚pojašnjava, izrađen 2020. godine. Međutim, ubrzo nakon toga se od realizacije ovako koncipiranog proširenja odustalo.

- Naime, usled sukcesivne izgradnje kanalizacione mreže tokom prethodnih deset godina i povećanja područja sa kojeg se prikuplja otpadna voda, kao i priključenjem naselja Donji Tovarnik, Brestač i Ogar na zajednički sistem kanalisanja i tretmana otpadnih voda, a time i povećanja opterećenja, lokalna samouprava je donela odluku da se pristupi izradi novog projekta za uvećani kapacitet postrojenja od 10000 ES koji bi podrazumevao primenu fleksibilnijeg sistema tretmana otpadne vode, odnosno SBR (Sequence Batch Reactor). Ovom odlukom je postojeća projektna dokumentacija postala nerelevantna - naglašava se u dokumentaciji.

Idejno rešenje proširenja i dogradnje postojeće prve faze postrojenja, koje uključuje i primenu šaržnog sistema prerade otpadne vode je urađeno 2021. godine. Ovaj projekat je urađen za kapacitet postrojenja od 10000 ES i uključuje radove rekonstrukcije (ulazne pumpne stanice, mehaničkog predtretmana i objekata na izlivu), zamenu dotrajale opreme, adaptaciju postojećih objekata (silosa za mulj i postojećeg biološkog bazna) i izgradnju četiri nova biološka reaktora sa svom hidromašinskom, tehnološkom i elektro opremom. Prilikom razvijanja novog rešenja, maksimalno su iskorišćeni postojeći objekti i uklopljeni u novu tehnološku koncepciju. Takođe, novo rešenje podrazumeva da postojeće postrojenje funkcioniše do puštanja u rad dograđenog dela novog postrojenja.

- Ovako koncipirano postrojenje zadovoljava sve zakonske uslove, potrebne i neophodne uslove zaštite životne sredine, naročito u pogledu zaštite podzemnih voda, vode recipijenta i zemljišta. Na bazi izrađenog idejnog rešenja za predmetno postrojenje su ishodovani lokacijski uslovi. Idejno rešenje, lokacijski uslovi, kao i zahtevi naručioca definisani ovom konkursnom dokumentacijom predstavljaju osnov za budućeg izvođača, i predstavljaju uslove za dalju izradu projektno-tehničke dokumentacije, odnosno, izgradnju i puštanje u rad budućeg postrojenja - naglašeno je u dokumentaciji.

Trajanje ugovora oročeno je na 730 dana.

Rok za dostavljanje ponuda je 1. april.

Više detalja može se naći OVDE.

D. A.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.