NavMenu

Posle dve godine raspisan novi tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.02.2024. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smith1972/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisali su tender za projektovanje i izgradnja primarne i sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Kotež, Krnjača i Borča u beogradskoj opštini Palilula.

Projekat, kako je navedeno, ima za cilj da unapredi usluge otpadnih voda trenutno nedovoljno opskrbljenom stanovništvu na levoj obali reke Dunav.

Prethodni tender za gradnju 80 kilometara kanalizacije raspisan je marta 2022. godine i od tada je bio produžavan čak četiri puta, a razlozi nisu navedeni.

Radovi treba da obuhvate projektovanje i izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u pomenutim naseljima i sistem za prikupljanje otpadnih voda u naselju Krnjača (podeljen na pet servisnih zona), sa priključcima za korisničku podršku, rekonstrukciju kanalizacione pumpne stanice Kotež (rekonstrukcija) i izgradnju glavne kanalizacije od crpne stanice Kotež do postojeće glavne kanalizacije na Zrenjaninskom putu, kao i rekonstrukciju kanalizacione pumpne stanice Borča i gradnju glavne kanalizacije od crpne stanice Borča do postojeće glavne kanalizacije na Zrenjaninskom putu.

Inače, rešavanje problema kanalizacije na beogradskoj levoj obali Dunava, koja uključuje gradnju prečistača u Krnjači i izgradnju kanalizacije u Krnjači, Kotežu i Borči, najavljuje se već pet godina.

Kako je ranije rekao ondašnji zamenik gradonačelnik Goran Vesić, izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštaće 55 mil EUR, od čega je vrednost ugovora o finansiranju koji je Grad Beograd potpisao sa Evropskom investicionom bankom 35 mil EUR, dok se iz budžeta grada obezbeđuje 20 mil EUR.

Vesić, koji je u međuvremenu postao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prošle godine je odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije rekao da je tender za izgradnju 80 kilometara kanalizacije završen.


- Izabrali su kompaniju iz Turske i sada je u toku potpisivanje ugovora za izgradnju kanalizacije - rekao je Vesić 27. aprila, preneo je Insajder.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beogradu, koja je bila nosilac posla na prvom tenderu, tada su kazali da je u saradnji sa predstavnicima Evropske investicione banke u toku pregled ponuda koje su pristigle na tenderu za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača.

S druge strane, gradonačelnik Aleksandar Šapić je takođe u aprilu prošle godine izjavio da će grad tražiti druge izvore finansiranja ako Evropska investiciona banka ne odobri sredstva do juna.

Delegacija EU u Srbiji je početkom oktobra saopštila da ugovor nije dodeljen.

Trajanje posla u okviru novog tendera procenjeno je na 50 meseci (4 godine i dva meseca).

Tender je otvoren do 24. maja, a vrednost posla nije navedena. Detaljnije OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Visual Art Studio iz Novog Sada ponudio najbolje idejno rešenje za novu sportsku halu u Subotici (FOTO)

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz Biroa za projektovanje i dizajn enterijera Visual Art Studio iz Novog Sada proglašen je najboljim na Konkursu za dizajn i izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici. Prva nagrada dodeljuje se u bruto iznosu od 1.500.000 dinara. Kako se navodi u obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad se izdvojio kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.