NavMenu

Firma u stečaju, radnici na ulici bez otpremnine - Kako do prava u otkaznom procesu

Izvor: RTS Nedelja, 25.02.2024. 14:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Romain Dancre)Ilustracija
U Austriji je Pepco zatvorio svoje prodavnice, a britanski Body shop je najavio da će zatvoriti polovinu svojih radnji u toj zemlji. Svi ovi lanci imaju svoje lokale i kod nas. Zakon u Srbiji jasno štiti prava radnika i propisuje obaveze poslodavaca, ali u praksi, kada firma proglasi stečaj, poslednji na listi su radnici.

Strahuju radnici kada se zatvori neki trgovinski lanac, pa makar i u drugoj zemlji. Pamtimo situaciju kada je poznati brend preko noći proglasio stečaj i napustio našu zemlju, a više od 130 radnika dežuralo je u praznim radnjama kako ne bi izgubili svoja prava.

- U suštini najčešće greške, bez obzira da li se govori o masovnom otpuštanju ili pojedinačnom, u samom je otkaznom procesu, odnosno poslodavac, u želji da što pre otpusti radnika, napravi grešku u samom postupku. Tako da zaposleni bi trebalo detaljno da pročitaju rešenje, ukoliko postoji mogućnost naravno da se obrate advokatu koji će ih dalje uputiti na radni spor - navodi advokat Boško Božović.

Otpremnina je u zakonu, u praksi je teško do nje

Zaposleni imaju pravo na otpremninu, kaže zakon. U praksi, iskustva radnika koji su ostali bez posla kada su neki poznati brendovi napustili našu zemlju, nisu takva. Ove firme proglašavale su stečaj, a tada novca za potraživanja radnika najčešće nema.

- Neke strane kompanije su imale viškove zaposlenih, svi ti zaposleni bivaju proglašeni tehnološkim viškom i dobijaju otpremninu, naravno otpremnina mora biti isplaćena pre raskida ugovora o radu. Visina otpremnine je negde zbir trećine prosečne zarade na godišnjem nivou. Ako je neko radio 10 godina kod nekog drugog poslodavca i pet godina kod sadašnjeg poslodavca kod koga je izgubio posao, on dobija otpremninu samo za tih pet godina - navodi Vida Janković iz Samostalnog sindikata trgovine.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da oni koji ostanu bez posla u određenim, zakonom propisanim situacijama, mogu da ostvare pravo na novčanu naknadu.

Sa sporazumnim raskidom ugovora o radu radnik ne dobija naknadu

- Poslodavci veoma često pokušavaju da ponude zaposlenom sporazum, a kada se potpiše sporazumni raskid ugovora o radu zaposleni onda neće imati pravo na naknadu. Hteo bih da skrenem pažnju da se ne ide na sporazumni raskid. Ukoliko dobiju otkaz od poslodavca oni će svakako imati pravo na naknadu zavisno od toga koliki im je staž i kod poslodavca koji ih je otpustio ali i generalni radni staž - navodi advokat Boško Božović.

U pisanom odgovoru, poznati diskontni evropski lanac sa niskim cenama, koji ovih dana zatvara 73 prodavnice u Austriji, kaže da se ova odluka neće odraziti na njihovo poslovanje u Srbiji. Inače, ako je za utehu, u trgovini, bar prema rečima predstavnika sindikata, posao lako može da se nađe. Naročito u prehrambenim prodavnicama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.