NavMenu

U centru Beograda gradiće se promenada ispod koje će ići tunel za drugu liniju metroa - Grad eksproprijacijom postao vlasnik dela zemljišta između Slavije i parka Manjež

Izvor: eKapija Nedelja, 25.02.2024. 12:14
Komentari
Podeli
(Foto: Stefial/urbanistički projekat/printscreen)
Vlada Srbije donela je rešenje kojim se utvrđuje se javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti, u cilju izgradnje površine javne namene – pešačkog koridora/ promenade ispod koje je planirana podzemna trasa metro linije 2, a za korisnika eksproprijacije odredila je Grad Beograd.

Reč je o promenadi koja je planirana i Planom detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, odnosno između Slavije i parka Manjež.

Kako se u tom dokumentu navodi, pešački koridor, odnosno promenada je planirana kao atraktivna promenada sa drvoredom i protivpožarnom saobraćajnicom.

Ukupne širine 16 metara, promenada treba da razdvoji zonu javnih službi (objekat Narodne banke Srbije) i komercijalno-stambene sadržaje u bloku. Sastojaće se od postojećeg protivpožarnog puta uz NBS u širini od 5 m i pešačkog platoa sa drvoredom u širini od 11 metara.

Promenada, kako se navodi, treba da izlazi na Ulicu Svetozara Markovića i Kralja Milutina, odnosno povezuje otvorene javne prostore: park Manjež i trg Slavija.

Inače, na ovoj lokaciji, u toku je i izgradnja stambeno-komercijalnog objekta pod imenom King’s circle residences, čiji je investitor kompanija Maison Royal. Planirana je izgradnja više od dve stotine stanova u četiri lamele, sa pratećim spa centrom i dečjom igraonicom i velikim brojem garaža.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.