NavMenu

Institut Mihajlo Pupin u Beogradu postavio 'pametan sistem' za prečišćavanje vazduha

Izvor: Beta Petak, 23.02.2024. 17:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)Ilustracija
Institut Mihajlo Pupin je, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), postavio je "pametan sistem za čistiji vazduh na otvorenom prostoru" u Beogradu, u okviru TC Ušće.

Taj sistem "koristi kinetičku energiju i energiju vetra" za rad prečišćivača vazduha što ga čini energetski neutralnim, a očekuje se da će znatno smanjiti količinu PM čestica i drugih zagađujućih materija.

- Ovaj sistem može da se postavi i na drugim mestima, kao što su autobuska stajališta i bolnice, i tako unapredi kvalitet vazduha u gradovima - rekao je šef Odseka Instituta Mihajlo Pupin za robotiku Aleksandar Rodić, autor tog inovativnog rešenja.

Rodić je objasnio da smanjenje zagađenja vazduha zahteva sistemska rešenja i korenite promene što je dugotrajno i skupo, dok bi njegov inovativni sistem mogao da ublaži problem u roku od jedne do dve godine ukoliko bi njegovo korišćenje postalo masovnije.

On je novinarima predstavio "Pametni sistem za čistiji vazduh" koji ispred Tržnog centra gde je, usled intenzivnog saobraćaja, vazduh naročito zagađen, a tu prolazi veliki broj ljudi.

U garaži Tržnog centra je "inovativni generator" koji prilikom prelaska automobila preko "električne podne prelaznice" pretvara kinetičku energiju u električnu.

Između dve kule Ušće postavljena je vetroturbina koja proizvodi električnu energiju, a na platou ispred tržnog centra su dva prečišćivača vazduha koji pomoću vodenog filtera čiste vazduh u radijusu od 25 metara, smanjujući količinu suspendovanih čestica PM 2,5 i PM 10 i drugih zagađujućih materija u značajanoj meri.

Rodić je naveo da dva prečišćivača na platou rade automatski i da digitalni senzori detektuju zagađenost vazduha i po potrebi uključuj prečišćavač vazduha.

- Ovim projektom smo želeli da poručimo javnosti da individualnom inicijativom, kreativnošću i domaćom pameti možemo u kratkom roku smanjiti opasnost od aerozagađenja - izjavio je on.

Rodić je naveo da je razvoj ovog sistema koštao između 12.000 i 13.000 USD, ali će u masovnoj proizvodnji biti jeftiniji jer ima partnera zainteresovanih da ga proizvode i prodaju.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Fabricio Andreuci je naveo da je nedavno istraživanje UNDP o stavovima građana Srbije prema životnoj sredini i klimatskim promenama pokazalo treće godine uzastopno da zagađenje vazduha najviše brine građane.

Andreuci je rekao da je i zato neophodno više pristupačnih i lako primenjivih rešenja za čistiji vazduh, poput danas prtedstavljenog sistema.

Andreuci je rekao da nigde još nije video ovakav sistem za prečišćavanje vazduha i da je to inovativno rešenje koje se lako može postaviti u gradovima.

On je pozvao inovatore privatnog i javnog sektora, organizacije civilnog društva i istraživače koji imaju ideje za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine, da se prijave na Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić je izjavila da je poboljšanje kvaliteta vazduha jedan od prioriteta Vlade Srbije.

- Značajna sredstva ulažemo u zamenu kotlova u javnim zgradama i individualnim ložištima, kao i u subvencije za električna vozila, a podržavamo i sprovođenje inovacija poput ovog pametnog sistema za prečišćavanje vazduha da bismo u praksi videli na koji način ona mogu doprineti da imamo čistiji vazduh.

Partner Instituta "Mihajlo Pupin" u izradi ovog sistema bila je, pored TC Ušće, kompanija Model 5 iz Beograda.

Projekat "Pametni sistem za čistiji vazduh", jedno je od 52 do sada podržana inovativna rešenja u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji".

Ovaj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.