NavMenu

Bugarska će ove godine povećati solarne kapacitete za 1,5 GW

Izvor: Beta Petak, 23.02.2024. 16:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/FotografoAficionado)Ilustracija
Bugarska će ove godine povezati između jedan i 1,5 gigavata novih solarnih kapaciteta na električnu mrežu, čime će ukupni instalirani fotonaponski kapacitet u zemlji biti oko 4,5 GW.

Bugarska je skoro utrostručila svoj instalirani solarni kapacitet sa nešto više od 1GW 2020. godine na gotovo 3GW krajem 2023, prema podacima Udruženja za proizvodnju, skladištenje i trgovinu električnom energijom (APSTE).

Direktor Operatora elektroenergetskog sistema (ESO) Dimitar Zarčev izjavio je na energetskom samitu u Sofiji da se očekuje da će prekomerna ponuda početi već u martu i da će dovesti do negativnih cena struje, preneo je portal SeeNews.

Porast solarne energije takođe predstavlja izazove za elektroenergetsku mrežu, što je navelo izvršnog direktora energetske grupe Electrohold Karela Krala da se založi za modernizaciju mreže kroz fleksibilne tarife koje podstiču potrošnju tokom sunčanih perioda.

Značajna ulaganja u razvoj elektroenergetske mreže u velikoj meri će se oslanjati na fondove EU, rekao je predsednik bugarske Regulatorne komisije za energetiku i vodu Ivan Ivanov. On je dodao da su, ipak, administrativne prepreke za priključenje novih elektrana uglavnom eliminisane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.