NavMenu

Banke nastavile da pooštravaju uslove za kredite privredi

Izvor: eKapija Petak, 23.02.2024. 10:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: create jobs 51/shutterstock.com)Ilustracija
Rezultati januarske ankete pokazuju da su banke u poslednjem kvartalu 2023. nastavile s pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi, što je u skladu sa očekivanjima iznetim u prethodnoj anketi, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u izveštaju o kreditnoj aktivnosti banaka u poslednjem kvartalu 2023. Pooštravanje standarda se, kako se navodi, u većoj meri odnosilo na devizne i devizno indeksirane kredite, a bilo je zastupljeno kod velikih preduzeća.

Banke očekuju blago zaoštravanje kreditnih standarda privredi i tokom prvog kvartala 2024.

Istovremeno, banke su u četvrtom kvartalu 2023. zadržale gotovo nepromenjene kreditne standarde stanovništvu, što je takođe u skladu sa očekivanjima iz oktobra. S početka
2024. banke očekuju ublažavanje standarda po kojima će odobravati kredite stanovništvu.

- Privreda je, ukupno posmatrano, smanjila tražnju za kreditima tokom četvrtog kvartala 2023, i to prvenstveno usled pada tražnje za deviznim/ devizno indeksiranim kreditima. S druge strane, usled potrebe za finansiranjem obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih obaveza, tražnja privrede za dinarskim kreditima je povećana - navodi se u izveštaju.

Banke očekuju da se u prvom kvartalu 2024. oporavi tražnja privrede za kreditima.

Ocena banaka je da je stanovništvo povećalo tražnju za kreditima krajem 2023, prvenstveno usled rasta tražnje za dinarskim kreditima, a nastavak sličnih tendencija očekuju i za u narednom periodu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.