NavMenu

I dalje velike zamerke računovođa na eFakture - Dva roka za jedan porez

Izvor: Forbes Srbija Petak, 23.02.2024. 09:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Indypendenz)Ilustracija
Elektronska faktura je pre nepune dve godine ušla u poslovne odnose, najpre sa javnim sektorom, a od 2023. na njih se navikavaju i ostali. I nakon nedavnih izmena propisa, u decembru prošle godine, deo računovođa upozorava na iste probleme – zakoni su u koliziji, poslovanje nije pojednostavljeno, a evidentiranje poreza na dodatu vrednost je postalo skoro nesavladivo.

Udruženja Računovodstvena komora Srbije i Zaštitnik preduzetnika, kao i Unija poslodavaca još jednom su apelovali na nadležne da reše neke od najvećih problema u Sistemu elektronskih faktura.

Poslednjim izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju, koje se primenjuju od početka ove godine, skarćen je rok za evidenciju PDV. Za potrebe Sistema elektronskih faktura to je sada 10. u mesecu za promet iz prethodnog meseca. U Zakonu o PDV, međutim, rok nije menjan, već je i dalje svaki 15.

- Duplirane su PDV evidencije, a Zakon o elektronskom fakturisanju nije usklađen sa Zakonom o računovdstvu, ni sa Zakonom o PDV, niti sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Privreda nikada nije imala veće probleme zbog duplih evidencija PDV i duplih kazni. Stručno predlažemo šta treba da se uradi da se otklone greške. Podržavamo e-fakturu kao računovodstvenu ispravu, ali nisu smanjeni troškovi administriranja, niti povećana naplata poreza - tvrdi Snežana Mitrović iz Računovodstvene komore.

Računovođe od prvog dana uvođenja elektronskog fakturisanja apeluju da Sistem elektronskih fakura bude u Poreskoj upravi.

- SEF mora biti u Poreskoj upravi i baze moraju biti povezane. SEF i dalje nije povezan ni sa bazom Carine kao što je najavljeno, niti sa sistemom ulaznih fiskalnih računa, koji je kod Poreske uprave. Jedini izlaz iz ove situacije je otkloniti sistemske greške, SEF staviti u funkciju Posebnog informacionog sistema u Poreskoj upravi, unaprediti regulatorni okvir i PDV evidencije, ukinuti obrazac POPDV jer su PDV evidencije u Srbiji najsloženije u odnosu na sve zemlje EU i u okruženju - dodaje Mitrovićeva.

U praksi je sada rizik od kazne zbog netačnog ili nepravovremenog evidentiranja PDV daleko veći. A naročito u vreme praznika.

- Slede velike kazne za propuštanje evidentiranja PDV, a to nema nikakvog uticaja na plaćanje tog poreza. Zakon o PDV dozvoljava da izmenite poresku prijavu na osnovu koje se plaća porez i nema kazni, ali ga ovoj zakon ne oslobađa odgovornosti. Mi, na primer, imamo avansni račun i nismo ga izdali, ali smo 31. uradili to retroaktivno. I propustili smo rok, 10. u mesecu za evidenciju, ali on jeste u PDV prijavi i jeste plaćen porez. Država nije oštećena - uverava Slobodan Mićić iz Računovodstvene komore.

Na listi zamerki su teškoće kod storniranja faktura za javni sektor, praćenje statusa fakture u sitemu i, problem koji postoji i pre elektronske fakture, više od 200 polja PDV prijave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.