NavMenu

Veliki planovi OIE Srbija za ovu godinu - Nove aukcije, konferencija OIE SRBIJA 2024

Izvor: OIE Srbija Petak, 23.02.2024. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)

Prethodna godina je za udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije bila veoma uspešna, a u tekućoj godini udruženje očekuju nove aukcije i niz događaja, među kojima i konferencija OIE SRBIJA 2024 koja će se, zbog velikog interesovanja, ovaj put održati tokom dva dana – konstatovano je na četvrtoj redovnoj sednici Skupštine udruženja OIE SRBIJA održanoj u četvrtak 21.2. u prostorijama advokatske kancelarije Petrikić i partneri.

Skupština je izabrala Vladimira Milanovića za punopravnog člana OIE SRBIJA imajući u vidu da je proteklih meseci obavljao funkciju zamenskog člana UO, i zahvalila se Željku Đuriću na osnivačkom entuzijazmu i značajnom doprinosu.


Veoma uspešna 2023. godina - Edukacije, konferencije, nastupi

Prethodna godina je za udruženje bila veoma uspešna – nizale su se konferencije, medijski nastupi, događaji organizovani sa ciljem promocije zelene energije, navedeno je u usvojenom izveštaju o radu za 2023.

Broj članova porastao je za više od 20%, te udruženje trenutno ima 23 redovna i 17 pridruženih članova. OIE SRBIJA je tokom 2023. godine postala član ugledne evropske asocijacije za energiju sunca SolarPowerEurope, i nastavila aktivno članstvo u vodećoj evropskoj asocijaciji za energiju vetra WindEurope.

Prošle godine održane su i prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje su, kako se navodi, pokazale snagu udruženja - od četiri pobednika aukcija za energiju vetra, tri učesnika su članovi OIE SRBIJA, a slična statistika je i u solaru.

- Maksimalna aukcijska cena koju je odredila Vlada Srbije od 105 evra po MWh za energiju proizvedenu iz vetra, odnosno 90 evra za solar, veliki je uspeh udruženja i rezultat naše dvogodišnje borbe da se preinači odluka iz 2021. godine (56 evra po MWh), desetina sastanaka sa državnim zvaničnicima i stotina javnih apela u medijima, na konferencijama i drugim javnim događajima – navodi OIE Srbija.

Menadžerka OIE Srbija Danijela Isailović sa članovima udruženja (Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)Menadžerka OIE Srbija Danijela Isailović sa članovima udruženja

U izveštaju za 2023. godinu podseća se na niz događaja i radionica koje je udruženje organizovalo, a čija je kruna konferencija OIE SRBIJA 2023 koja je 14. septembra u Vrdniku okupila regionalnu i evropsku zelenu elitu.

Prošle godine su nastavljene edukacije u školama i promovisanje rodne ravnopravnosti o čemu svedoči veoma uspešna konferencija "(Zelena) energija je ženskog roda" kojom je svečano završen projekat "Put do većeg učešća žena u sektoru OIE" koji je udruženje sprovelo uz podršku Ambasade Kanade. Kampanja promocije uspešnih žena nastavljena je serijalom intervjua na stranici Zelene ženske mreže.

O relevantnosti udruženja govori veliki broj medijskih objava u najznačajnijim domaćim i regionalnim medijima, saradnja sa najznačajnijim organizacijama iz zemlje i regiona, kao i dobijene nagrade, poput plakete "Đorđe Stanojević", najvišeg priznanja Elektroprivrede Srbije, navodi OIE Srbija.


Planovi za 2024. godinu – Nove aukcije, konferencija OIE SRBIJA 2024

Na Skupštini je usvojen plan rada za 2024. godinu, u kom se navodi da će udruženje organizovati niz događaja i, tradicionalno, konferenciju OIE SRBIJA 2024 koja će se ponovo održati u Vrdniku, ali ovaj put, zbog velikog interesovanja, tokom dva dana.

Podseća se da nas ove i naredne godine očekuju nove aukcije, pa je prioritet udruženja dodatno unapređenje regulative i održavanje trenda visokih maksimalnih aukcijskih cena.

Kako se objašnjava, višegodišnja borba i javno zagovaranje za selekciju projekata koji su opteretili rad operatora prenosnog i distributivnog sistema električne energije rezultirala je Uredbom o uslovima isporuke snabdevanja električnom energijom, koja je uvela strože kriterijume i bankarske garancije.

- Tokom 2024. udruženje će biti posvećeno praćenju implementacije usvojene regulative od strane EMS i ODS i, ukoliko bude potrebe, iniciraće razgovore sa nadležnim institucijama, a sve u cilju poboljšanja položaja i zaštite interesa članova – saopštava OIE Srbija.

(Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)

Nakon uspešne skupštine održan je koktel kojem su, osim članova udruženja, prisustvovali ambasadori Belgije i Kanade, direktori EIB i EBRD, ekonomski atašei Izraela i Kanade, predstavnici EMS-a, EPS-a i drugi prijatelji i partneri udruženja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.