NavMenu

Koje novine donosi Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica

Izvor: Beta Petak, 23.02.2024. 08:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/congerdesign)
Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koju je usvojila Vlada Srbije na poslednjoj sednici, određene su obavezne proizvođačke cene, kao i cene kod trgovaca na malo kada je reč o brašnu tip 400 glatko (u pakovanju do jednog kilograma), kao i o brašnu tip 500 (u istom pakovanju).

Trgovci na malo obavezni su da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip 400 glatko imaju najmanje jednu robnu marku te vrste brašna, u pakovanjima do jednog kilograma (uključujući jedan kilogram) čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 54,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cena tog brašna, ne sme prelaziti 45 dinara po kilogramu.

Trgovci su takođe obavezni da u strukturi dnevne ponude svih vrsta brašna tip 500 imaju najmanje jednu robnu marku te vrste brašna u pakovanjima do jednog kilograma (uključujući jedan kilogram), čija maksimalna maloprodajna cena ne sme prelaziti 49,99 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cena tog brašna ne sme prelaziti 40,90 dinara po kilogramu.

Po tim cenama proizvođači mesečno moraju isporučivati trgovcima na malo najmanje 50% količine u odnosu na isti period prethodne godine.

Maksimalna količina pomenutih vrsta brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je po pet kilograma za oba ova tipa.

Novčanom kaznom od 100.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne primenjuje Uredbu, a može se izreći i zaštitna mera zabrane određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.
Kazna je predviđena i za odgovorno lice do 150.000 dinara.

Uredba stupa na snagu 1. marta 2024. godine i važi do 31. maja 2024. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.