NavMenu

Svetska banka: Ekonomije u razvoju moraju da rastu mnogo brže da otplate dugove

Izvor: Politika Četvrtak, 22.02.2024. 12:56
Komentari
Podeli
(Foto: bakdc/shutterstock)
Svetska banka upozorila je zemlje u razvoju da bi visoki troškovi zaduživanja mogli dramatično da utiču na to da podstaknu trenutno spor ekonomski rast.

Najnovije upozorenje te finansijske institucije dolazi nakon što je prodaja međunarodnih obveznica vlada na tržištima u razvoju dostigla rekord od 47 mlrd USD u januaru, preneo je Rojters.

Zamenik šefa Svetske banke Ajhan Kose poručio je pojedinim državama da se, kada je reč o pozmljivanju, "sve dramatično promenilo i da njihove privrede moraju da rastu mnogo brže".

- Da imam hipoteku sa kamatom od 10%, bio bih zabrinut - poručio je on.

Kose je dodao i da bi se moglo ispostaviti kako je brži rast nedostižan.

Podaci koje je objavio Institut za međunarodne finansije pokazuju da je nivo svetskog duga dostigao novi rekord od 313 biliona dolara u 2023. godini.

Pored toga, odnos duga prema BDP-u, koji ukazuje na sposobnost zemlje da vrati dugove, u zemljama u razvoju takođe je ponovo drastično porastao, što povlači nove pritiske na takve ekomonije.

Svetska banka je upozorila u svom izveštaju, objavljenom u januaru, da je svetska ekonomija imala tokom 2020-2024 najslabiji učinak u pola decenije u poslednjih 30 godina, čak i ako bude izbegnuta recesija.

Očekuje se da će u 2024. svetski rast usporiti treću godinu zaredom na 2,4%, pre nego što će porasti na 2,7% u 2025, što je i dalje dalje znatno ispod proseka od 3,1% iz 2010-ih, pokazao je izveštaj Svetske banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Pošta Srbije pokrenula novu internet prodavnicu ePost Shop

Pošta Srbije saopštila je danas da je pokrenula novu elektronsku prodavnicu ePost Shop, što je njena druga elektronska komercijalna usluga za tri godine. Elektronske prodavnice, kako je istaknuto, omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu poštanskih i komercijalnih proizvoda. Prodavnici se pristupa na internet stranici https://epostshop.posta.rs, a usluge prodaje robe na daljinu pružaju se fizičkim i pravnim licima na teritoriji

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.